25.7 C
București
marți, 21 mai 2024 - 20:27
No menu items!

Cîțu: Pensiile vor fi indexate conform legii. Surse din Guvern: Pensiile vor fi înghețate după majorarea din 2020

spot_img

Premierul Florin Cîțu a afirmat luni că bugetul pe 2021 se va construi pe actuala legislație, care prevede indexarea pensiilor cu rata inflației. Acesta a explicat că Guvernul încearcă să impună o nouă legislație a pensiilor, până la 1 septembrie 2021, care ar urma să repună contributivitatea ca principiu de bază. Întrebat de jurnaliști dacă pensile se vor majora în 2021, Cîțu s-a referit la faptul că mărirea pensiilor din 2020 necesită un efort bugetar suplimentar de aproape 8 miliarde de lei în comparație cu anul trecut, adică un plus de 0,8% din PIB. În momentul în care un jurnalist a insistat în privința indexării din acest an, Cîțu a răspuns indirect: ”Bugetul se construiește pe legislația în vigoare. Dacă legea spune acest lucru, se va face acest lucru”.

Potrivit unor surse guvernamentale, pensiile vor fi înghețate în acest an, în contextul presiunilor bugetare și al tentativei de a reduce deficitul bugetar spre 7% din PIB.

În programul pe baza căruia Guvernul Cîțu a fost învestit în decembrie 2020, se prevăd majorarea anuală a punctului de pensie, în funcție de inflație și de evoluția salariului brut.

”Legislaţia din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, o serie de excepţii şi de privilegii fiind obţinute prin legi speciale în Parlament. Acest lucru a creat, la nivelul celor 4,9 milioane de pensionari, diferite tipuri de pensii stabilite nu numai pe criteriul contributivităţii. Susţinem aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie şi va continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie”, conform documentului.

În Programul de guvernare se mai prevede stabilirea unui mecanism privind predictibilitatea creşterii anuale a punctului de pensie.