12.2 C
București
luni, 26 februarie 2024 - 10:45
No menu items!

Cioloș, despre scandalul Roșia Montană: Hai, Ponta, asumă-ți răspunderea. Explică-i și lui Marcel adevărul

spot_img

Dacian Cioloș afirmă că Victor Ponta este principalul vinovat pentru situația de la Roșia Montană. „Hai, Victor Ponta, fii curajos, asumă-ți răspunderea. Și explică-i și lui Marcel adevărul”, cere fostul premier.

”Când nu fură pentru ei, pesediștii fură pentru alții. Așa se traduce situația de la Roșia Montană, unde Victor Ponta este principalul vinovat pentru că a semnat actele de care avea nevoie Roşia Montană Gold Corporation. Marcel Ciolacu să îl sune de urgență pe consilierul său actual, Victor Ponta, sau pe fostul său șef de partid, același Victor Ponta, și să explice de ce mereu și mereu trebuie să plătească românii în locul lor. Să fie clar pentru toată lumea: Roșia Montană este o afacere a PSD din care acești oameni vor să câștige bani indiferent de cum se va încheia acest proces. Fie prin exploatare ilegală, fie prin procente rezultate ca urmare a procesului, să nu aveți niciun dubiu că cei de la PSD așteaptă să le intre sume considerabile în cont. Restul e mascaradă politică pusă la cale de Marcel Ciolacu și de ceilalți beneficiari. Escrocheria politică ce poartă numele de PSD a dat aurul României în concesiune acestei companii și i-a promis că îl va exploata. Astăzi încearcă să șteargă urmele și nu vor să-și asume responsabilitatea propriilor fapte.

Din acest motiv îi cer lui Marcel Ciolacu să își asume răspunderea, el și prietenii lui care au dat exploatarea pe mâna Gold Corporation împotriva românilor care au ieșit în stradă pentru protejarea un sit de valoare universală”,  a transmis, joi, Dacian Cioloș.

El menționează că Roșia Montană Gold Corporation a dat în judecată statul român în iulie 2015, când prim-ministru era Victor Ponta.

”Evident, pentru Marcel Ciolacu este de vină Cioloș, care a ajuns la guvern în decembrie 2015, și nu consilierul său ”onorific” Ponta care, prin acțiunile sale și ale prietenului Vâlcov, care era șeful Comisiei pentru Roșia Montană din Parlament, a dus România în această fundătură. Guvernul Ponta şi compania Roşia Montană Gold Corporation s-au înţeles, practic, în 2013 pentru demararea proiectului. În documentele de la tribunal scrie negru pe alb că Victor Ponta recunoaște că a negociat cu RMGC demararea proiectului și le-a promis eliberarea celor 45 de avize necesare – inclusiv modificarea unor legi de mediu și de patrimoniu care protejau situl Roșia Montană. Speriat de reacția oamenilor, Ponta a dat înapoi, dar răul se produsese deja. A băgat statul român într-o situație gravă. Acesta este de fapt motivul pentru care compania minieră cere de la statul român azi miliarde de euro. De altfel, Victor Ponta a recunoscut public, încă din 2015, că din cauza bulibășelilor pe care ei le-au făcut, statul și cetățenii vor plăti despăgubiri”, mai spune Dacian Cioloș.

”Cei de la Roșia Montană, din 1998, dar mai ales din 2005, de când e Traian Băsescu președinte, au avut promisiuni ferme că proiectul se va face. Cu siguranță vor cere despăgubiri, nu știu cât. Ținând cont de faptul că există o majoritate parlamentară împotrivă, proiectul se va respinge. Probabil că o să plătim toți și cred că e corect să spunem acest lucru”, zicea premierul Ponta în 2015. Hai, Victor Ponta, fii curajos, asumă-ți răspunderea. Și explică-i și lui Marcel adevărul, că dacă pierdem acest proces este din cauza angajamentelor pe care tu le-ai luat față de companie fără a avea bază legală, ci pe promisiuni fără acoperire”, declară Dacian Cioloș.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că Guvernul se aşteaptă ca pe 10 februarie să vină o decizie definitivă în cauza privind Roşia Montană şi este pregătit pentru discuţii, dacă statul român va fi obligat la despăgubiri, subliniind, însă, că vor fi prezentate public toate documentele din care reiese cine a greşit din partea română în acest proces.

„M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină ca şi prim-ministru pentru toate tâmpeniile făcute de către alţii. După vaccinuri… astăzi fac o şedinţă de guvern ca să contractăm o firmă de avocaţi ca să ne putem apăra ca şi alte state din Uniunea Europeană (în cauza Pfizer – n.r). Înţeleg că până pe data de 10 va veni şi o decizie definitivă în cazul Roşia Montană. Ieri, în şedinţa de Guvern, am rugat toţi colegii care deţin informaţii şi care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocaţii pe care i-am avut în acest proces, astfel încât românii, cu toţii, să ştie adevărul”, a declarat, joi, Ciolacu. 

                                                                                                        Adina Bucur Silav