25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 17:23
No menu items!

Cine va fi audiat în cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni

spot_img

poze accident 4_SZ

Sursa Zilei vă prezintă numele responsabililor care vor fi chemați la audieri, la Parchetul General, în dosarul în care s-a început urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Este vorba despre cei care ar fi trebuit să se ocupe, conform anchetatorilor,  de pregătirea și coordonarea zborului aeronavei YR-BNP 2, prăbușită în Munții Apuseni, unde pilotul Adrian Iovan și medicinista Aura Ion și-au pierdut viața.

Principala persoană cu aceste atribuții este Ioan Zaporojanu, directorul de zbor din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, cel care a autorizat ultimul zbor al lui Adrian Iovan. Zaporojanu a fost numit în funcţie fără a trece testările obligatorii prevăzute de legislaţia în domeniul aviaţiei civile.

Ioan Zaporojanu a avut susținerea lui Ştefan Sârbu, directorul Şcolii Superioare de Aviaţie, numit de „prietenul” său, Constantin Voicu, directorul Direcţiei Generale Transport Aeronaval din Ministerul Transporturilor.

De altfel, Ștefan Sârbu este a doua persoană responsabilă cu pregătirea și coordonarea zborului din 20 ianuarie, în calitate de manager al Școlii Superioare de Aviație.

Cel care i-a numit în funcții pe cei doi directori ai Școlii, dar și care va fi audiat de procurori în calitate de membru al Comitetului Interministerial din Ministerul Transporturilor este Constantin Voicu.

Al patrulea pe lista anchetatorilor este Armand Petrescu, șeful Autorității Civile Române, care a garantat că directorul de zbor de la Școala Superioară de Aviație Civilă este pregătit să ocupe acest post.

Parchetul General îi va chema la audieri și pe șefii ROMATSA, Aleodor Frâncu și Bogdan Donciu. În plus, șeful de tură de la ROMATSA, din 20 ianuarie, care a refuzat ajutorul armatei pentru operațiunile de căutare a victimelor accidentului aviatic din Munții Apuseni, va da și el declarații.

De asemenea, vor fi audiate persoane cu atribuții în căutarea și salvarea victimelor, persoane cu funcții de decizie, printre care și șeful STS, Marcel Opriș.

Ștefan Etveș