13.9 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 8:27
No menu items!

Cine este parlamentarul care i-a dat 7 milioane de euro lui Radu Mazăre

spot_img

Deputatul PSD Eduard Martin deține firma care a câștigat contractul pentru salubrizarea Constanței timp de 25 de ani

Radu Mazare_SZ 1

Procurorii DNA precizează, în referatul pentru arestarea priamrului Radu Mazăre, că acesta a primit, atât direct, cât și prin intermediul complicelui său, Sorin Strutinsky, șapte milioane de euro, de la reprezentantul firmei care se ocupă de salubrizarea Constanței. Acesta, Polaris M Holding, este deținută de deputatul PSD de Constanța Eduard Stelian Martin.

Potrivit DNA, „în perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului”.  „În același timp între firma respectivă și instituția publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ștefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro. Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă și aceeași firmă controlată de cei doi inculpați”, arată procurorii.

martin mazare

Potrivit anchetei, în cadrul procedurii de atribuire a contractului, Radu Mazăre nu a respectat legislația în vigoare prin impunerea condiției ca ofertanții să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje și echipamente în orice locație de pe teritoriul municipiului Constanța, în perioada desfășurării procedurii, utilajele și echipamentele urmând a fi prezentate, staționate, pe toată perioada menționată, sub sancțiunea descalificării ofertanților; estimarea valorii contractului; alegerea modalității de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanța prin gestiune delegată; inexistența numărului minim de oferte (până în luna februarie 2008 se impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim 3 participanți); tariful de salubritate.

„Ca urmare a acestor acțiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288,88 lei, circa 26 de milioane de euro, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului”, precizează DNA.

Deputatul PSD Eduard Martin, care este președinte al Asociației Române de Salubritate, nu a vrut să comenteze reținerea primarului Radu Mazăre.

Aflat la al treilea mandat de parlamentar, la doar 40 de ani, Eduard Martin a acumulat o avere imensă, el fiind clasat de presa de specialitate pe locul 127 în top Forbes și în primele cinci locuri ale celor mai bogați oameni de afaceri din Constanța. De altfel, tatăl său, Gheorghe Martin, care a deschis afacerea Polaris și i-a lăsat-o fiului său, a fost și cel care i-a deschis drumul spre politică. Gheorghe Martin a fost baronul Constanței înaintea lui Radu Mazăre, prefect al județului în timpul guvernării lui Adrian Năstase, dar în 2004 s-a retras din politică, lăsând locul său actualului primar și frâiele firmei, fiului său.

martin_mazare

De mai bine de 15 ani, firma Polaris colectează deșeurile și gunoiul în județul Constanța, iar în ultimii cinci ani a câștigat licitații și în alte zone din țară – Teleorman, Alba, Arad și Târgu Jiu.

Cine citește declarația de avere a deputatului Eduard Martin constată că aproape 500 de contracte cu statul sunt încheiate în ultimii ani, fiind întinse pe o anexă de peste 30 de pagini a declarației de avere. Conform acesteia, deputatului PSD i-au intrat în firma Polaris bani publici de la Transgaz, SRI, Ambulanță, ISU, CFR, Poliția Constanța, Administrația Bazinală Dobrogea, Curtea de Apel, Baroul local, Universitatea Ovidius, Arhiepiscopia Tomisului, grădinițe, școli, unități militare, spitale, cele mai multe dintre ele, încheiate în 2008. În plus, multe dintre acestea, conform presei, au durată nedeterminată. Întrebat de ziariști, deputatul PSD Eduard Martin consideră că dezvoltarea firmei s-a datorat doar managementului bun pe care acționarii l-au implementat, nicidecum pozițiilor politice importante pe care le-au avut el și tatăl lui.

Martin_Mazare Alexandru 2

Andrei Tudor