3.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 16:24
No menu items!

Cine este Gabriel Beniamin Leș, noul ministru al apărării

spot_img

Senatorul PSD Gabriel Beniamin Leș este propunerea pentru funcția de ministru al apărării în Guvernul Grindeanu.

În vârstă de 41 de ani, Gabriel Beniamin Leș a deținut mai multe funcții până în prezent: consilier local, viceprimar al municipiului Satu Mare, subprefect, director executiv al APIA şi secretar de stat în Departamentul de Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, fiind numit în această funcție în 2015 de premierul de la acea dată, Victor Ponta.

Gabriel Beniamin Leş este licenţiat în Economie, specializarea Marketing, la Universitatea de Vest Timişoara şi deţine un masterat în „Managementul financiar contabil şi juridic al firmei”.

În 2007 a obţinut un certificat de absolvire a Programului de perfecţionare „Achiziţii publice, concesiuni, contracte”, curs urmat în cadrul Institutului Naţional de Administraţie. În 2009, a absolvit Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici. Este specializat în „Securitate şi bună guvernare”, calificare obţinută în 2016, la Colegiul Naţional de Apărare.

În urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie, Gabriel Leş a devenit senator, fiind din 22.12.2016 secretarul Comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului și membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Potrivit declarației de avere, Gabriel Leș deține o casă, cu o suprafață de 100 de metri pătrați, în Satu Mare și două autoturisme – un Opel Insignia, fabricat în 2009, și un Opel Frontera, an de fabricație 1994. Are 31.500 de euro într-un cont deschis la BCR Satu Mare în 2010 și i-a acordat un împrumut de 34.000 de lei lui Ioan Leș, scadent anul acesta.

La veniturile încasate de Gabriel Leș în ultimul an, în sumă de 83.625 de lei se adaugă salariul soției sale, Lavinia Leș, consilier juridic la Consiliul Județean Satu Mare, de 18.090 de lei.

Viitorul ministru al apărării a fost asociat unic al societății Expert Design SRL, care are însă activitatea suspendată.

R.D.

foto: Gazeta de Nord Vest