28.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024 - 15:13
No menu items!

China preconizează să înceapă o producție la scara largă de „drone kamikaze” pentru Rusia – Der Spiegel

spot_img

China preconizează să înceapă o producţie la scară mare de drone de atac ‘kamikaze’ în contul armatei ruse în vederea unei posibile utilizări în Ucraina, scrie săptămânalul german Der Spiegel în ediţia de vineri, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Negocieri în acest sens au început între responsabilii militari ruşi şi producătorul chinez de drone Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technology, afirmă Der Spiegel, fără a cita surse.

Bingo s-ar fi declarat pregătit să producă într-o primă fază 100 de drone de tip ZT-180, să le testeze şi să le livreze până în luna aprilie Ministerului Apărării al Rusiei.

Acest model de dronă este similar cu Shahed 136 fabricat în Iran, potrivit experţilor militari consultaţi de publicaţia germană, şi poate transporta o încărcătură explozivă de 35 până la 50 kg.

Într-o a doua etapă, Bingo, controlat de armata chineză, are în vedere să transfere Rusiei componente şi know-how-ul său pentru ca producţia să poată începe la nivel local, ceea ce ar permite fabricarea a 100 de drone pe lună, mai scrie săptămânalul german.

Întrebat de Der Spiegel, Ministerul de Externe chinez nu a reacţionat în mod direct la informaţiile publicaţiei, dar a notat că ‘Statele Unite sunt principala sursă de armament pentru câmpul de luptă din Ucraina’.

‘Însă ei afirmă la intervale regulate că China ar putea livra arme Rusiei. Aceasta este o manevră binecunoscută’, a indicat un purtător de cuvânt al ministerului, printr-un comunicat transmis de ambasada Chinei în Germania.

D.Constantin