26.8 C
București
vineri, 2 iunie 2023 - 12:37
No menu items!

China aprobă primul vaccin anti-COVID chinezesc cu ARN mesager

spot_img

China a dat undă verde folosirii primului vaccin chinez împotriva COVID-19 cu ARN mesager, anunţă miercuri producătorul acestui, în contextul în care vaccinurile din Occident nu sunt în continuare autorizate în China, relatează AFP.

Gigantul asiatic a înregistrat o ”explozie” de îmbolnăviri în perioada decembrie-ianuarie, în urma unei ridicări bruşte a unor izolări stricte, carantine şi deplasări, după manifestaţii fără precedent.

Vaccinul – conceput de către grupul farmaceutic CSPC – a fost aprobat în vederea unei ”folosiri de urgenţă” de către Autorittatea de reglementare sanitară de la Beijing, anunţă într-un comunicat întreprinderea, scrie news.ro.

Acest vaccin s-a dovedit foarte eficient în cadrul unor teste în care a fost folosit ca doză de rapel la persoane vaccinate cu alte tipuri de vaccinuri, anunţă CSPC, fără să facă alte precizri.

Vaccinurile cu ARN mesager sunt considerate în general drept unele dintre cele mai eficiente în vederea unei reduceri a formelor grave şi morţii din cauza COVID-19.

Vaccinurile clasice încearcă să obişnuiască organismul cu virusul, prin introducerea directă a acestuia în corp, sub o formă atenuată sau dezamorsată.

Cele cu ARN mesager – care au apărut în timpul crizei covid-19 – funcţionează diferit, şi anume se concentrează asupra unei mici părţi a virusului – în cazul SARS-CoV-2 asupra proteinei ”spike” – şi constă în injectarea în organism a unor fire de instrucţiuni genetice – denumite ARN mesager – care ordonă corpului să producă această proteină.

Acest ”spicul” al noului coronavirus, inofensiv în sine, este detectat apoi de sistemul imunitar, care va produce anticorpi.

China nu a autorizat pentru moment niciun vaccin străin, inclusiv pe cele ale Pfizer-BioNTech şi Moderna, care folosesc tehnologia ARN mesager.

                                                                                                                 Adina Silav