19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 6:45
No menu items!

Cererile de arestare pentru Hrebenciuc și Ioan Adam, azi la Camera Deputaților

spot_img

Membrii Biroului permanent al Camerei Deputaților se reunesc sâmbătă, la ora 12.00, pentru a discuta cererea DNA de încuviințare a arestării preventive a deputaților Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam

Hrebenciuc_SZ

Cei doi parlamentari sunt cercetați de procurorii anticorupție în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri și terenuri.

În conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituția României și ale art. 195 alin. 1 și 2 din Regulamentul Camerei Deputaților, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al României cererea și referatul întocmit de procurorii anticorupție, în vederea sesizării ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a deputaților: Adam Ioan, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și constituire a unui grup infracțional organizat și trei infracțiuni de cumpărare de influență; Hrebenciuc Viorel, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

comunicat DNA

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, deputatul Ioan Adam le-a solicitat judecătorilor Lorand Andras Ordog și Gabriel Uță să admită o cale extraordinară de atac, pronunțând o hotărâre judecătorească a Tribunalului Covasna în favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza (nașul de cununie al deputatului), în contradicție evidentă cu principiile de drept, cu starea de fapt reală și cu practica anterioară a acelorași judecători și a tuturor celorlalte instanțe care soluționaseră cauza, prin care au dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de ha teren forestier și 50 de ha de teren agricol pe raza județului Bacău, creând un prejudiciu în sarcina RNP Romsilva de 303.888.615 euro.

Adam Ioan, împreună cu Paltin Gheorghe Sturdza, Călugăr Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin și Hrebenciuc Viorel, a constituit și coordonat un grup ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată, conform DNA.

Deputații au la dispoziție, conform regulamentului, 3 zile pentru a analiza cererile DNA, apoi încă 5 zile pentru a anunța dacă sunt sau nu de acord cu solicitările procurorilor, după care se dă votul în plen.