10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 3:45

Cerere uriașă de pașapoarte în România. Documentele sunt eliberate în mai puțin de 3 zile

spot_img

Numărul de cereri pentru eliberarea de pașapoarte a crescut considerabil în acest an, ajungând la 90%. Documentele sunt eliberate și în mai puțin de trei zile, programul de la serviciile de Pașapoarte rămâne prelungit până la sfârșitul acestei luni.

Direcția Generală de Pașapoarte (DGP) a anunțat, luni, că pentru a veni în sprijinul cetățenilor dornici să plece în vacanță, dar și al celor care se întorc în țară, personalul din sistemul de pașapoarte depune eforturi susținute pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice în cel mai scurt termen.

“Astfel, preocuparea constantă pentru oferirea unor servicii de calitate s-a transpus în practică prin emiterea pașapoartelor într-un termen mediu de 2,5 zile înregistrat la nivel național, raportat la termenul legal de soluționare de 15 zile lucrătoare stabilit pentru situațiile în care pașapoartele se ridică din țară de la serviciile publice comunitare de pașapoarte. Acest termen de eliberare a pașaportului simplu electronic de doar 2,5 zile constituie unul dintre cele mai scurte termene de eliberare a documentelor de călătorie, prin raportare la termenele normale de eliberare stabilite în alte state ale Uniunii Europene”, a precizat DGP.

Și asta deși nu se percepe nici o taxă suplimentară, spre deosebire de alte state în care eliberarea pașapoartelor într-un termen scurt se realizează doar prin achitarea unei sume de bani consistente. Pentru eliberarea pașaportului într-o zi în Austria se plătește suma de 220 de euro, iar în Cehia circa 154 de euro, în timp ce în Cipru se plătește 120 de euro pentru eliberarea pașaportului în 48 de ore.

DGA mai precizează la nivelul structurilor de pașapoarte se menține, până pe data de 31 august, programul extins de lucru cu publicul în intervalul orar 08.00- 20.00, de luni până vineri, astfel încât persoanele interesate se pot programa on-line pe platforma www.epasapoarte.ro în vederea depunerii cererilor de eliberare a pașapoartelor în acest interval orar.

În acest an s-a înregistrat o creștere de peste 90% a numărului cererilor înregistrate pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice, respectiv o creștere de peste 85% a numărului pașapoartelor simple electronice emise cetățenilor.

În acest sens, au fost relocate 20.521 de cereri, primite în numai o lună și jumătate, de la serviciile publice comunitare de pașapoarte, care au înregistrat o încărcătură mai mare, la cele cu un volum de cereri mai mic, adică 15% din totalul cererilor primite în acest interval de timp.

De asemenea, având în vedere contextul pandemic care a redus gradul de mobilitate a cetățenilor, pentru a facilita obținerea de către aceștia a pașapoartelor simple electronice, de la începutul acestui an, au fost soluționate favorabil 297 de cereri, formulate de cetățeni ulterior depunerii cererilor, în scopul schimbării locației de ridicare a documentelor, fie de la o structură teritorială de pașapoarte la alta, fie de la o structură de pașapoarte din țară la o misiune diplomatică sau oficiu consular al României din străinătate și viceversa, înregistrând astfel o creștere a numărului solicitărilor de acest tip cu circa 172%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019.

Totodată, activitatea de personalizare și împlicuire a pașapoartelor simple electronice de la nivelul Centrului Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice se desfășoară, până la sfârșitul acestei luni, în intervalul orar 06.00-22.00, de luni până vineri, inclusiv în zilele de weekend atunci când situația o impune.

                                                                                                                 Adina Silav