28.8 C
București
marți, 5 iulie 2022 - 12:32
No menu items!

Cerealele din Ucraina, exportate printr-un coridor deschis prin Bosfor. Negocieri în desfășurare Turcia – Rusia – Ucraina

spot_img

Negocierile dintre Turcia, Rusia şi Ucraina sunt ”în desfăşurare” pentru deschiderea unui coridor prin Bosfor prin care ar urma să fie exportate cerealele din Ucraina, a declarat un oficial turc de rang înalt, citat de „The Guardian”.

„Turcia negociază atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina cu privire la exportul de cereale din Ucraina”, a declarat oficialul turc de rang înalt sub protecţia anonimatului.

Un coridor destinat exportului de cereale ar urma să fie deschis din Turcia, aşadar a existat o cerere astfel încât aceste cereale să ajungă pe pieţele vizate, a mai spus oficialul. „Negocierile sunt încă în desfăşurare”, a adăugat el.

Alte două surse au confirmat că Turcia este în negocieri pentru expedierea cerealelor din Ucraina. Deşi este membră NATO, Turcia a fost percepută ca fiind mai „neutră” decât alţi membri ai Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat o altă sursă.

„Turcia este pregătită să contribuie la un fel de proces de monitorizare a acestor exporturi din Odesa prin Marea Neagră, deoarece Turcia deţine în mod tradiţional foarte multă putere în Marea Neagră şi este dispusă să ajute”, a mai dezvăluit un alt oficial turc de rang înalt.

Raluca Dan