12 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 6:06

Cercetări extinse în dosarul fostei şefe DNA: E verificat comunicatul dat de Parchetul General în 2017. Augustin Lazăr, vizat de anchetă

spot_img

Secţia pentru anchetarea magistraţilor a extins cercetările în dosarul Laurei Codruţa Kovesi şi efectuează cercetări in rem în privinţa unui comunicat de presă din 9 ianuarie 2017 al PÎCCJ privind extrădarea lui Nicolae Popa. Faptele anchetate sunt favorizarea făptuitorului şi fals în declaraţii. Potrivit unor surse citate de Antena 3, vizat de anchetă este și procurorul general, Augustin Lazăr. 

Procurorii de la Secţia de anchetare a magistraţilor au extins cercetările în dosarul Laurei Codruţa Kovesi şi anchetează modul în care a fost redactat un comunicat de presă al Parchetului General din 9 ianuarie 2017 privind extrădarea lui Nicolae Popa, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit aceloraşi surse, faptele ancheta in rem sunt favorizarea făptuitorului şi fals în declaraţii.

Comunicatul de presă supus cercetărilor şi transmis de către reprezentanţii Parchetului General în data de 9 ianuarie 2017 este: „Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie au dispus prin ordonanţă începerea urmăririi penale cu privire la faptă, respectiv infracţiunea de abuz în serviciu, în cauza având ca obiect informaţiile făcute publice prin intermediul unor înregistrări difuzate în mass-media cu privire la o serie de afirmaţii făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Cercetările în acest dosar vizează toate aspectele prezentate opiniei publice de către persoana anterior menţionată prin intermediul înregistrărilor difuzate.

În acest context, precizăm că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că aducerea în ţară a inculpatului Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliţia Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituţie. Cercetările se vor efectua în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt şi de drept”.

În acest dosar, fostul procuror şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat vineri, la ieşirea de la audierile din Secţia pentru Investigarea Magistraţilor, că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect şi că a făcut două cereri de recuzare.

Kovesi a mai spus că nu a fost dispusă o măsură preventivă în cazul său. Procurorul de caz este Adina Florea, iar cererea de recuzare a ei din dosar a fost respinsă de către şeful Secţiei de anchetă, Gheorghe Stan.

R.D.