21.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 17:20

Laura Kovesi, audiată ca suspect la Secția pentru investigarea magistraților. UPDATE

spot_img

Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi s-a prezentat, vineri, în jurul orei 12.30, pentru a fi audiată de procurori în dosarul în care are calitate de suspect aflat pe rolul Secției pentru investigarea magistraților. 


UPDATE 13.44

Mi s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Am depus o cerere de acuzare – una a procurorului de caz, una a procurorului-şef secţie – pentru afectarea principiului imparţialităţii. Voi merge mai departe pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European… Doamna procuror mi-a adus la cunoştinţă învinuirea şi le-am spus că aştept rezolvarea cererilor de recuzare pe care le-am depus. 

 

Acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă, Kovesi a fost citată la audieri pentru vineri, la ora 13.00. 

“Sunt foarte răcită. Voi face declarații la ieșire”, a susținut Kovesi la intrarea în sediul Parchetului General, unde a fost întâmpinată și de un grup de susținători, membri ai #rezist. 

În același dosar a fost audiat vineri dimineață, în calitate de martor, și Victor Ponta. 

La ieșirea de la audieri, Ponta a declarat că a spus adevărul şi că a spus tot ceea ce a fost întrebat de către anchetatori, subliniind că nu a văzut fotografia cu Laura Codruţa Kovesi la Sebastian Ghiţă acasă.

„Am fost chemat ca martor, am fost audiat. Am fost audiat, am spus adevărul. Mai departe, ce este în dosar vă poate spune doamna procuror!”, a declarat Victor Ponta, la ieşirea de la audieri. Acesta a fost audiat mai bine de două ore.

Întrebat dacă a văzut fotografia cu Laura Codruţa Kovesi la Sebastian Ghiţă acasă, fostul premier a răspuns: “Nu-mi arăta mie procurorul ce era în dosar. Tot ce m-a întrebat doamna procuror s-a consemnat. Nu am legătură cu asta (aducerea în ţară a lui Nicolae Popa – n.r.). (…) Nu am voie să vă spun ce am declarat”.

Sebastian Ghiţă a depus o plângere la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie în care susţine că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. Potrivit omului de afaceri, factura prin care a fost plătit avionul a ieşit la iveală recent, documentele fiind descoperite printr-un control al Antifraudei. Procurorul din cadrul Secţiei de anchetă a magistraţilor desemnat să se ocupe de denunţul depus de omul de afaceri Sebastian Ghiţă contra Laurei Codruţa Kovesi este Adina Florea, respinsă de preşedintele Klaus Iohannis la conducerea DNA.

Sebastian Ghiță a declarat, joi seara, la emisiunea “Sinteza Zilei” de la Antena 3, realizată de Mihai Gâdea că și-a susținut plângerea cu probe (fotografii, un film și martori), prezentate procurorilor. 

Laura Codruţa Kovesi a fost revocată, pe 9 iulie 2018, de la conducerea DNA, după ce preşedintele Klaus Iohannis a dat curs deciziei Curţii Constituţionale, care îi impunea emiterea unui decret de revocare din funcţie. 

R.D.