13.8 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 8:39

Cenușa vulcanului din Insulele Canare traversează România. Două zile norul va fi peste țara noastră

spot_img

Norul de cenușă format în urma erupției vulcanului Cumbre Vieja, din Insulele Canare, a intrat duminică în România. Specialiștii apreciază că acesta se ava afla deasupra țării noastre până marți, 28 septembrie. Din cauza norului care va aduce și gaze toxice specialiștii români se așteaptă la o creștere a concentrației de dioxid de sulf din aer, dar și la ploi acide.

Norul de cenușă vulcanică și gaze toxice acoperă de câteva zile sudul și vestul Europei, iar acum a ajuns și în România.

„Circulația aerului se realizează din sector predominant sud-vestic favorizând-se, astfel, deplasarea către est a norului care va traversa teritoriul României, în intervalul menționat”, precizează Ministerul Mediului.

Norul de cenușă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic și particule fine, solide, de magma pulverizată, solidificată și răcită.

„Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) asigură monitorizarea permanentă a calității aerului înconjurător pe întreg teritoriul României”, mai arată Ministerul Mediului.

Pentru luni și marți, estimările pentru România sunt cele din graficul de mai jos:

 

Norul este monitorizat de toate agențiile de mediu europene.

Vulcanul Cumbre Vieja, situat pe insula din Oceanul Atlantic, a expulzat în ultimele șase zile mii de tone de lavă care au distrus sute de case şi au dus la evacuarea a aproape 6.000 de persoane.

                                                                                             C.D.