12.1 C
București
vineri, 14 mai 2021 - 5:17

Centenarul Seniorului. Un secol de eternitate

spot_img

Pe 20 mai se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Corneliu Coposu

coposu corneliu

Marți se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu, una dintre cele mai prestigioase figure ale politicii românești, un adevărat reper moral pentru societatea românească. Corneliu Coposu este cunoscut drept Seniorul politicii românești, rang la care a fost ridicat de filosoful Petre Țuțea.

Fundaţia Română pentru Democraţie a organizat, marţi, la ora 12, ceremonia depunerii de coroane de flori la bustul lui Corneliu Coposu de lângă Biserica Kretzulescu din Calea Victoriei, nr. 45, realizat de sculptorul Mihai Buculei. De asemenea, la ora 13 are loc depunerea de coroane de flori la bustul lui Corneliu Coposu, realizat de artiştii Iliescu şi Bolborea, din faţa fostului sediu al Convenţiei Democrate din România (CDR) din strada Batiştei, nr 24.

Pentru a marca împlinirea centenarului, TVR 2 a programat trei documentare speciale dedicate vieţii, activităţii şi personalităţii sale. De la ora 14, puteţi urmări Istorii încâlcite: Atentat împotriva Seniorului. Documentarul, realizat de Toma Roman jr. şi Radu Găină, abordează un subiect mai puţin cunoscut, contextul tulbure din vara anului 1990, când a avut loc şi o încercare de atentat împotriva Seniorului.

De la ora 15, Memorialul Durerii prezintă documentarul  Un destin – Corneliu Coposu, realizat de Lucia Hossu Longin. Filmul este un portret al omului Corneliu Coposu până în momentul 1990. Sunt incluse aici începutul carierei în umbra lui Iuliu Maniu, detenţia şi privaţiunile care i-au urmat, până imediat după Revoluţia din Decembrie 1989. Tot la Memorialul Durerii, de la ora 21,  este programat documentarul Unde este iubire este și măreție: Centenar Corneliu Coposu.

Andi Topală