-1 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022 - 4:34
No menu items!

Celelalte procese ale lui Radu Mazăre ar putea înceta, pentru că extrădarea s-a făcut pe o singură faptă penală

spot_img

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție urmează să se pronunțe asupra cererii apărătorului lui Radu Mazăre, judecat luni, 10 iunie, în dosarul campusului social Henri Coandă, după ce vor primi actele oficiale ale extrădării de la Ministerul Justiției.

Avocatul lui Radu Mazăre a cerut ca fostul edil să nu fie judecat în acest dosar, deoarece este vorba despre altă faptă penală decât cea pentru care a fost extrădat. Mazăre a fost achitat, anul trecut, în dosarul campusului, alături de fratele lui dar decizia nu a fost definitivă, procurorii DNA au făcut apel, astfel că procesul este în curs. 

Radu Mazăre a declarat, luni, în fața instanței, că dorește să facă o declarație în acest proces, însă la termenul următor.

Magistrații au decis să ceară Ministerului Justiției documentația extrădării fostului edil, pentru a se pronunța asupra cererii avocatului său, de a disjunge și de înceta acest proces penal, pentru că nu s-a făcut extrădarea pe această faptă penală.

Anul trecut, fostul primar al Constanței a fost achitat pentru luare de mită, în dosarul privind cartierul de locuințe sociale „Henri Coandă”, alături de fratele său, Alexandru Mazăre și omul de afaceri Avraham Morgenstern. Frații Mazăre au fost găsiți vinovați pentru fals în declarații și au primit amenzi penale de câte 5.000 de lei. În privința acuzației de luare de mită, 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru ca firma acestuia să câştige licitaţia pentru construirea campusului, magistrații l-au achitat pe Mazăre. Omul de afaceri Avraham Morgenstern, acuzat că i-a dat mită lui Radu Mazăre, a fost și el achitat.

Procurorii DNA ceruseră 7 ani de închisoare pentru Radu Mazăre şi Alexandru Mazăre și 5 ani de închisoare pentru Morgenstern. Avraham Morgenstern a încălcat prevederile controlului judiciar și a reușit să fugă din România în vara anului 2017. El a fost reținut în Argentina câteva luni mai târziu.

Tot în cursul zilei de luni, 10 iunie, o comisie de la Penitenciarul Rahiva va decide unde își va ispăși Radu Mazăre pedeapsa de 9 ani de închisoare, deoarece perioada de 21 de zile de carantină a expirat duminică, 9 iunie.

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre, extrădat din Madagascar pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 9 ani de închisoare cu executare în România în dosarul retrocedărilor plajelor, este încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Cristi Ciupercă