30.4 C
București
marți, 3 august 2021 - 15:14

Cele mai neobișnuite incidente la primul scrutin din pandemie

spot_img

De la începutul procesului de votare și până la ora 18.00, la nivelul întregii țări, au fost înregistrate 703 de sesizări referitoare la fapte care au legătură cu procesul electoral. Conform Ministerului de Interne, 255 de sesizari nu s-au confirmat, iar 242 sunt încă în curs de verificare. Au fost constatate 133 de fapte de natură penală pentru care sunt cercetate 102 persoane. Oficialii de la interne au anunțat că au fost constatate 137 de contravenții fiind aplicate 88 de amenzi în valoare de peste 122.000 de lei și 47 de avertismente scrise.

  • Afaceristul și mita electorală: Omul de afaceri Mohamad Murad a infirmat, duminică, reținerea sa în legătură cu acuzația de mită electorală, după ce presa a relatat că a fost ridicat de polițiști și dus la audieri. Persoana vizată de verificări era însă șoferul, după, susține Mohamad Murad, mașinile stafului său de campanie ar fi fost oprite abuziv în trafic. „În jurul orei 16:30, a fost oprit pe raza municipiului Mangalia un autoturism, condus de un bărbat, în dreapta aflându-se proprietarul mașinii. Cei doi au refuzat să le fie controlat autoturismul. În zonă și-a făcut apariția un alt bărbat, candidat la o primărie din județul Constanța, acesta neavând vreo calitate sau legătură cu incidentul respectiv. În continuare se efectuează verificări pentru stabilirea situației de fapt, conducătorul auto fiind condus la sediul Poliției.” – a comunicat IPJ Constanța.
  • Alarte Covid-19: “La nivelul mai multor comune din judeţul Prahova a fost recepţionat un mesaj de avertizare similar RO-ALERT prin intermediul căruia cetăţenii ar fi fost anunţaţi că la anumite secţii de votare există suspiciuni de infectare cu virusul COVID-19. Poliţiştii efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit privind săvârşirea infracţiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova.
  • Spumă poliuretanică în țeava de eșapament: Poliţiştii din Botoşani au deschis o anchetă penală după ce maşinile unui candidat la Consiliul Judeţean au fost parţial distruse, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Delia Nenişcu. Sesizarea a fost făcută de un bărbat de 38 de ani din comuna Călăraşi, care a reclamat că în ţevile de eşapament ale maşinilor deţinute de acesta, care erau parcate pe marginea unui drum judeţean care tranzitează localitatea, a fost introdusă spumă poliuretanică.
  • Octogenara: O femeie de 81 de ani, cu domiciliul în străinătate, a votat pe listele suplimentare de la o secţie de votare din localitatea bihoreană Valea Cerului fără a avea domiciliul stabilit pe raza comunei şi s-a ales cu dosar penal pentru fraudă la vot, a informat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Bihor, Alina Fărcuţa.
  • Propaganda on-line: “În jurul orei 16,30, poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Medgidia au fost sesizaţi despre faptul că un bărbat ar fi continuat propaganda electorală, prin distribuirea pe reţelele de socializare a unui buletin de vot al unui partid, sfătuind astfel alegătorii să voteze un anumit candidat”, a transmis IPJ. Bărbatul în cauză a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.400 de lei, conform Legii 115/2015