14 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 17:24
No menu items!

Cel mai bogat român, Ioan Niculae, audiat la DIICOT în dosarul gazelor ieftine

spot_img

Ioan Niculae, învinuit pentru spălare de bani în dosarul gazelor ieftine, a aflat, miercuri, că este acuzat și pentru sustragere de sub sechestru. În același caz sunt urmărite penal fiica, soția și concubina afaceristului.

Ioan Niculae_SZ

Omul de afaceri a declarat că nu are nicio vină pentru faptul că prețul gazelor, în țara noastră, este mai mare față de cele din alte state. Mai mult, a spus Niculae, România consumă doar o treime din gazul exploatat la nivel naţional iar, dacă acesta nu este consumat, există riscul apariţiei de explozii ce ar putea implica şi morţi, din cauza presiunii foarte mari a gazelor.

Procurorii DIICOT îl acuză că a fost beneficiarul unor contracte prin care combinatele sale au avut prețuri la gaze mai mici decât cele de pe piață. Astfel, anchetatorii susțin că Ioan Niculae a constituit și coordonat un grup infracțional care a subminat economia națională prin folosirea SNGN Romgaz SA  în direcţia dorită de interesele grupului infracţional. Prin aceste acţiuni, ar fi fost împiedicată desfăşurarea normală a activităţii SNGN Romgaz SA, creându-se astfel dificultăţi semnificative în buna desfăşurare a activităţii acestei societăţi.

Ioan Nicolae a ajuns la ora 10.45 la DIICOT și a ținut să atace ancheta în care este cercetat pentru că a prejudiciat statul cu 126 de milioane de dolari.

Cu o jumătate de oră îaninte, fosta soție a afaceristului, Domnița Niculae, care deține clubul de fotbal Astra Giugiu, a dat declarații. Mai mult, și actuala iubită a lui Nicolae va sosi miercuri la DIICOT. Procurorii bănuiesc că patronul de la Inter Agro a scos de sub sechestru anumite bunuri, pe care le-a trecut pe numele cunoscuților, cu complicitatea unor funcţionari de la Cadastru, imobile şi părţile sociale deţinute la firmele sale. Ioan Niculae este acuzat că a înstrăinat mai multe bunuri pe care procurorii instituiseră sechestru asigurător, cu ajutorul Domniței Niculae (fosta soție), Adina Elena Niculae (fiică) și Nicoleta Mariana Toncea (actuala iubită).

La DIICOT mai sunt audiaţi vicepreşedintele ANRE Eugen Georgescu şi fostul secretar de stat în Ministerul Economiei Dan Victor Alecsandru şi Tudor Şerban, secretar de stat în Ministerul Economiei în mandatul lui Adriean Videanu. Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu au aprobat şi susţinut în Guvern, în perioada în care au fost miniștri ai Economiei, mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, firmă a omului de afaceri, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

S.M.