15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 6:58
No menu items!

Cei care obțin venituri din chirii vor plăti cel mult 611 lei pe lună în acest an

spot_img

Cei care obțin venituri din chirii vor plăti cel mult 611 lei pe lună în acest an

Persoanele care obţin venituri din chirii vor plăti contribuţii de asigurări de sănătate, în limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe lună în acest an. Baza de calcul pentru CASS aferente veniturilor din chirii se stabileşte la fel ca în cazul contribuţiilor pentru pensie (CAS), reiese dintr-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor.

Pentru acest an, salariul mediu brut utiliazat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.223 de lei, iar prin aplicarea cotei de 5,5% reprezentând contribuţiile de sănătate rezultă o sumă maximă de 611 lei pe lună la nivelul a cinci salarii.

”Se instituie obligaţia de plată a contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, indiferent dacă acestea mai realizează sau nu şi alte venituri, cu condiţia plafonării bazei lunare de calcul a contribuţiei, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, în limita a de 5 ori câştigul salarial mediu brut”, se arată în proiectul de act normativ.

În document se spune că neadoptarea măsurii de cuprindere în baza de calcul a CASS a veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor ar duce la reducerea finanţării sistemului public de sănătate şi la nerespectarea angajamentelor asumate cu organismele internaţionale.

Premierul Ponta a declarat, la mijlocul lunii august, că singurele creşteri de taxe convenite cu FMI şi CE în cadrul noului acord sunt majorarea accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la pâine, şi plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la venituri obţinute din chirii de persoane fizice.

C.C.