7.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 4:49

Ce trebuie să ştii dacă pleci în vacanță în Bulgaria, Austria, Germania sau Italia

spot_img

Sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej pentru a petrece vacanţa în ţări din Europa. Turiștii români trebuie să știe însă și la ce să se aștepte în cazul în care aleg să călătorească în Austria, Bulgaria, Elveţia sau în Italia – de altfel, destinațiile preferate de conaționalii noștri.

Austria

În cazul în care deplasarea se face cu autoturismul, turiştii sunt informaţi că vinieta (“Autobahn-Vignette”) poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei. Vinieta se lipeşte, în mod obligatoriu, pe parbrizul maşinii într-un loc vizibil. Cei care nu respectă această prevedere riscă o amendă de 120 de euro, care trebuie achitată pe loc.

Preţurile pentru vinietă sunt următoarele:

 • 8,70 euro – pentru 10 zile;
 • 25,30 euro- pentru 2 luni;
 • 84,40 euro- pentru un an.

În plus, în perioada 1 noiembrie 2015-15 aprilie 2016 este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu anvelope de iarnă.

Cei care merg în landurile Tirol şi Kärnten sunt avertizaţi că trebuie să se informeze din timp asupra condiţiilor de trafic, deoarece vremea rea duce deseori la impunerea unor restricţii de circulaţie.

Limitele maxime de viteză sunt următoarele:

 • 50 km/h în localităţi;
 • 100 km/h pe şoselele rapide şi pe drumurile naţionale
 • 130 km/h pe autostrăzi.

Depăşirea acestor limite este sancţionată cu amendă contravenţională şi cu suspendarea permisului de conducere. În general, amenzile trebuie achitate în numerar. Există şi unele tronsoane de drum cărora li se aplică restricţii speciale, dar care sunt, însă, marcate corespunzător.

Alte informaţii vizează reglementările vamale (limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse) sau regimul medicamentelor.

Bulgaria

În cazul în care deplasarea se face cu autoturismul, turiştii trebuie să ştie că vinieta poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la poştă. Aceasta se lipeste în mod obligatoriu pe parbrizul autoturismului, iar folia cu codul de bare se păstrează pe toată valabilitatea vinietei.

Preţurile practicate pentru vinietă, valabile şi în 2016, sunt următoarele:

 • 11 euro – pentru o zi (în funcţie de categoria autoturismului);
 • începând de la 21 euro pentru 7 zile (în funcţie de categoria autoturismului);
 • începând de la 41 euro pentru o lună (în funcţie de categoria autoturismului);
 • începând de la 413 euro pentru un an (în funcţie de categoria autoturismului).

În ceea ce priveşte anvelopele de iarnă, se recomandă utilizarea acestora. De asemenea, utilizarea pneurilor cu nituri este interzisă. Lanţurile pentru zăpadă sunt obligatorii în anumite condiţii şi pe anumite tronsoane de drum (unde există indicatoare rutiere în acest sens).

Limitele de viteză:

 • 50 km/h în localităţi
 • 90 km/h în afara localităţilor
 • 140 km/h pe autostrăzi.

În cazul în care este reţinut permisul de conducere, conducătorul auto are obligaţia de a se deplasa la secţie împreună cu ofiţerul de poliţie, unde va lua act de condiţiile în care ar putea reveni în posesia permisului de conducere, precum şi de cuantumul amenzii. Amenda se achită doar la bancă. Permisul va fi transmis Ambasadei României la Sofia – după expirarea perioadei de suspendare şi plata amenzii contravenţionale – care va remite documentul direcţiei judeţene de poliţie rutieră din România.

Elveția

Atât la intrarea în Elveţia, cât şi pe teritoriul cantoanelor, autorităţile de frontieră pot verifica documentele care justifică scopul declarat al călătoriei.

După caz, acestea pot solicita:

 • Prezentarea biletului de călătorie.
 • Dovada rezervării cazării la hotel.
 • Dovada deţinerii unei sume suficiente de bani – numerar/cărţi de credit pentru întreţinerea pe perioada şederii în Elveţia.
 • Alte documente doveditoare ale scopului declarat al călătoriei.

În cazul în care deplasarea se face cu autoturismul, vinieta se poate procura contra cost (40 CHF) de la punctele de trecere a frontierei. Vinieta se lipeşte în mod obligatoriu pe parbrizul maşinii.

Limitele de viteză sunt următoarele:

 • 50 km/h în localităţi;
 • 80 km/h în afara localităţii;
 • 120 km/h pe autostrăzi.

Ce trebuie să ştii în caz de accident

În caz de accident uşor, trebuie completat împreună cu cealaltă parte implicată formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări. De asemenea, trebuie notate elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

În cazul producerii unui accident soldat cu victime, toate persoanele implicate, inclusiv pasagerii, nu trebuie să părăsească locul producerii acestuia fără autorizaţia poliţiei, exceptând cazurile când este nevoie de ajutor medical sau dacă trebuie apelată poliţia.

Franța

În cazul în care deplasarea se face cu autoturismul, turiştii trebuie să ştie că toate autostrăzile din Franţa sunt supuse unei taxe de autostradă, variabilă în funcţie de distanţă şi de regiune. De asemenea, nu este prevăzută obligativitatea anvelopelor de iarnă.

Limitele de viteză sunt:

 • 50 de km/h în localități
 • 130 km/h pe autostrăzi

În cazul producerii unui accident sau dacă cetaţenii români sunt victimele unui furt, trebuie contactată cea mai apropiată secţie de poliţie pentru constatarea accidentului şi, respectiv, declararea furtului. Se recomandă, de asemenea, cetăţenilor români ca în această perioadă să nu deţină asupra lor o sumă importantă de bani lichizi, întrucât fenomenul infracţional se accentuează.

Cei care călătoresc în această perioadă în Franţa trebuie să ştie, de asemenea, că în urma atentatelor din 13 noiembrie 2015, autorităţile franceze au instituit starea de urgenţă pe întreg teritoriul Franţei, măsura prelungită de Parlament pentru trei luni.

În contextul stării de urgenţă, autorităţile franceze pot restrânge anumite drepturi şi libertăţi individuale pentru a asigura securitatea publică (interzicerea manifestaţiilor publice, anularea unor evenimente organizate în spaţii publice, percheziţii, etc.). De asemenea, s-au înăsprit controalele de identitate la vamă, ceea ce poate cauza întârzieri ale curselor către Franţa.

Germania

În cazul în care deplasarea se face cu autoturismul, turiştii sunt informaţi că parcarea este permisă doar în locuri rezervate, contra cost (tichetele se cumpără fie de la aparatele de taxare din parcare, fie de la centrele de difuzare a presei).

În scopul reducerii poluării aerului cu particule fine şi bioxid de azot, în numeroase oraşe din Germania au fost delimitate zone de protecţie de mediu sau zone ecologice, unde pot circula doar autovehiculele cu plachetă (“Feinstaubplakette”) corespunzătoare grupei de substanţe poluante căreia îi aparţine autovehiculul sau care au aprobare specială, iar nerespectarea acestei reglementări atrage o amendă în valoare de 40 de euro. Centrele de eliberare a plachetelor sunt oficiile de înmatriculare a autovehiculelor sau alte instituţii autorizate să acorde plachetele, precum şi instituţiile autorizate să facă analiza gazelor de eşapament.

Printre oraşele care au fost delimitate zone ecologice se numără: Berlin, Bochum, Bonn, Bremen, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt/Main, Gelsenkirchen, Köln, Mönchengladbach, München sau Stuttgart.

Limitele de viteză sunt:

 • 130 km/h pe autostrăzi
 • 50 km/h în localități

Italia

În cazul în care deplasarea se face cu autoturismul, turiştii sunt informaţi că accesul pe autostradă este permis pe baza achitării taxelor specifice. Plata acestora se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la ieşirea de pe autostradă. De asemenea, cartea verde este obligatorie.

În cazul autocarelor, pentru a putea intra în centrul marilor oraşe din Italia, unde sunt instituite Zone de Trafic Limitat, se plătesc taxe care pot depăşi cuantumul de 500 de euro. În cazul în care trebuie să achite amenzi auto, este necesar ca turiştii să aibă asupra lor bani lichizi.

Turiştii trebuie să ştie că pe autostrăzi nu pot fi plătite amenzile cu carte de credit/debit sau cec, iar neplata acestora permite punerea sechestrului administrativ asupra autovehiculului. Acest lucru presupune cheltuieli mult mai mari, motivate de plata firmelor de transport şi a taxelor de custodie în parcări pentru perioada scursă până la dovedirea efectuării plăţilor.

Limitele de viteză sunt:

 • străzi urbane (centrul localităţilor) – 50 km/oră
 • străzi urbane de periferie (circonvallazione – centură) – 70 km/oră
 • drumuri extraurbane (provinciale şi statale) – 90 km/oră
 • drumuri extraurbane principale (cu caracteristici de autostradă) – 110 km/oră
 • autostrăzi – 130 km/oră.

Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi de până la 1.000 euro şi suspendarea permisului de conducere. Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie.

Permisul de conducere românesc este valabil în Italia pentru persoanele care nu sunt rezidente. Pentru cetăţenii români rezidenţi este obligatorie efectuarea conversiei în maximum un an de la obţinerea reşedinţei pe teritoriul Italiei. Sistemul permiselor de conducere auto în Italia este pe bază de puncte. Fiecărui permis de conducere îi sunt alocate iniţial 20 de puncte, care se diminuează în cazul încălcării regulilor de circulaţie. Încălcarea regulilor de circulație duce la suspendarea permisului.

Ungaria

În cazul în care deplasarea se face cu autoturismul, turiştii trebuie să ştie că accesul pe autostradă se face în baza unei viniete care poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinăriile din Ungaria, benzinării Mol din România sau on-line. Pentru transportatori există reglementări speciale (taxare la numarul de kilometri parcurşi).

Preţurile vinietei pentru autoturisme sunt următoarele:

• 2975 HUF (cca. 10 euro ) pentru o săptămână

• 4780HUF (cca.16 euro ) pentru o lună

• 42.980 HUF (145 euro ) pentru un an.

Limitele de viteză sunt:

 • 50 km/h în localităţi
 • 90 km/h în afara localităţilor
 • 110 km/h pe şoselele rapide
 • 130 km/h pe autostrăzi.

Există şi porţiuni de drum cu restricţii speciale, marcate corespunzător. Depăşirea limitelor de viteză se pedepseşte cu amendă. În general, plata amenzilor se efectuează în numerar. Poliţia emite un CEC care poate fi achitat la cel mai apropiat oficiu poştal din Ungaria de locul perceperii amenzii sau prin transfer bancar din străinătate. Poliţia poate adopta şi măsura reţinerii mijlocului de transport, până la achitarea amenzii.

Aceste informaţii se regăsesc într-un  “Ghid de călătorie pentru Sărbătorile de iarnă”, lansat de Ministerul Afacerilor Externe.