14.6 C
București
marți, 11 mai 2021 - 22:40

Ce spune președintele Federației Germane de Fotbal despre acuzațiile de corupție

Preşedintele Federaţiei Germane de Fotbal (DFB), Wolfgang Niersbach, a declarat, sâmbătă, că îi asigură pe suporteri că nu a existat nicio mită la obţinerea organizării Cupei Mondiale din 2006, informează site-ul oficial al forului din Germania.

“Neg categoric acuzaţiile. Vă asigur că nu a existat nicio mită în procesul de candidatură sau în obţinerea organizării Cupei Mondiale din 2006, nici la DFC şi nici la comisie. Îi asigur de asta pe toţi iubitorii fotbalului. Der Spiegel nu a arătat dovezi şi se referă la o presupusă declaraţie a unei surse anonime, făcută de Gunter Netzer, dezminţită deja în acel articol. Reiterez: Cupa Mondială nu a fost cumpărată”, a spus Niersbach.

Germania ar fi mituit patru membri din Asia ai Comitetului Executiv al FIFA pentru a obţine organizarea Cupei Mondiale din 2006, în afacere fiind implicaţi înalţi reprezentanţi ai fotbalului german, precum Franz Beckenbauer, a notat, vineri, publicaţia Der Spiegel, citată de presa internaţională.

Comitetul de candidatură, din care făcea parte şi Franz Beckenbauer, vicepreşedinte al Federaţiei Germane de Fotbal (DFB) între 1998 şi 2010, ar fi constitut un fond special, în scopul de a mitui reprezentanţi ai CEx al FIFA. Fondul ar fi fost alimentat cu peste 10 milioane de franci elveţieni – 13 milioane de mărci germane la acea vreme – suma fiind împrumutată de Robert Louis-Dreyfus, şeful de atunci al companiei Adidas.

Banii s-ar fi întors la Louis-Dreyfus printr-o plată de 6,67 de milioane de euro, făcută de Comitetul de organizare într-un cont al FIFA de la Geneva, având ca justificare organizarea unei gale pe Stadionul Olimpic din Berlin, care a fost anulată ulterior. Der Speigel susţine că banii au fost transferaţi apoi către un alt cont elveţian, deţinut de Louis-Dreyfus.

În afacere ar fi fost implicat şi Wolfgang Niersbach, actualul preşedinte al DFB.

Organizarea CM-2006 a fost atribuită în iulie 2000, când Germania s-a “impus” la numai un vot, 12-11, în faţa Africii de Sud, care a primit ulterior turneul final din 2010.