duminică, 17 ianuarie 2021 - 5:56

Ce spune presa chineză despre vizita premierului Li Keqiang la București

Vaccinare în stand-by, în Norvegia, din cauza prea multor decese la persoane vârstnice

Norvegia a înregistrat un total de 29 de decese la persoanele de peste 75 de ani care au primit prima doză de vaccin anti-Covid,...

DNA clasează dosarul Chiliman-Moisescu, după ce i-a reținut în 2015

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a clasat dosarul în care fostul primar PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, era acuzat că ar fi primit comisioane în...

Gafa Guvernului Cîțu, pe banii românilor

Angajatorii din România sunt bulversați de o gafă a Guvernului Cîțu. Executivul a uitat să precizeze în hotărârea prin care a fost mărit salariul...

Whatsapp amână noile condiții de confidențialitate, dar nu renunță la ele

WhatsApp anunţă că va amâna cu trei luni aplicarea noilor politici de intimitate, care ar fi trebuit să devină active de la 8 februarie....

Li Keqiang

Vizita premierului chinez, Li Keqiang, la București este relatată pe larg de presa chineză, care amintește caracterul istoric al acesteia. Agenția de presă Xinhua anunța anterior că sosirea prim-ministrului Keqiang va”injecta putere” în relațiile de prietenie și în cooperarea practică dintre China și România, și prin extensie, dintre China și țările din Europa Centrală și de Est (CEE).

Potrivit agenției chineze de presă, agenda încărcată din cadrul vizitei va constitui ”o piatră de temelie” atât în dezvoltarea relațiilor China-România, cât și în cooperarea China – CEE, așa cum relata recent, într-un interviu, ambasadorul Chinei la București, Huo Yuzhen.

Potrivit acestuia, prietenia și cooperarea au fost mereu punctul-cheie în relația dintre China și România. Huo Yuzen a mai declarat că, în condițiile unei încrederi politice mutuale, care e în creștere de la începutul secolului 21, cele două părți și-au dezvoltat legăturile într-un parteneriat cuprinzător, prietenos și cooperant parafat în 2004.

Postul chinez de televiziune CCTV îl citează pe premierul român, Victor Ponta, potrivit căruia vizita istorică a omologului chinez în România și în regiunea Europei Centrale și de Est va întări legăturile de cooperare între cele două state.

”Faptul că prim-miniștrii din 16 state central și est europene se vor reuni la București, pentru întâlnirea China-liderii CEE, este o dovadă a dorinței puternice a acestor țări de a-și întări legăturile de prietenie cu China  și de a ne consolida cooperarea în materie economică și de comerț”, este una dintre declarațiile lui Ponta, citate de CCTV.

Postul de televiziune amintește că România a fost una dintre primele țări care au stabilit relații diplomatice cu Republica Populară Chineză. Comerțul bilateral s-a ridicat, în 2012, la 3,78 miliarde de dolari, în creștere de la numai 3 milioane de dolari în 2000.

”China adulmecă oportunitățile de investiții din Europa de Est”, titrează și Channel NewsAsia, care punctează că vizita lui Li Keqiang în România este prima pe care un premier chinez o face la București în ultimii 19 ani. Postul de știri arată că prim-ministrul este însoțit de șefii a peste 200 de companii de top, publice și private, din China.

Întâlnirea de la București are loc după ce China și UE au început discuții cu privire la un acord-cheie, menit să crească afluxurile de investiții dintre cele două state. ”Sute de oameni de afaceri est-europeni se vor bate pe atenția chinezilor – și pe banii lor – prezentând proiecte energetice, de transport și agricultură, care nu au finanțare”, relatează Channel NewsAsia.

Postul de televiziune mai notează că, la începutul anilor 2000, investițiile chineze în regiune erau aproape inexistente. În 2010, acestea au depășit 800 de milioane de dolari, potrivit Institutului de Dezvoltare în Europa Centrală de Est.

Potrivit institutului, după criza din zona euro, statele CEE cu ”economiile lor hibride, undeva între piețele emergente și cele dezvoltate, par a fi locuri mai dinamine pentru plasarea banilor chinezești”. Cu toate acestea, postul chinez de știri atrage atenția asupra faptului că experiența trecută în regiune implică prevenție pentru investitorii care așteaptă rezultate imediate.

Channel NewsAsia mai relatează că, până acum, în ciuda promisiunilor, Fondul pentru Cooperare Investițională China – CEE (ICF) nu a avansat în niciun fel, iar perspectivele sunt neclare. Jurnaliștii chinezi trec în revistă și proiectele din România în care s-au implicat investitori chinezi, dar și cele anunțate sau dorite de partea română.

Astfel, după negocieri îndelungate, România și-a asigurat o înțelegere cu Hudian Engineering pentru construcția, în 2014, a unei centrale nucleare la Rovinari. ”România speră să semneze contracte în valoare de miliarde de dolari, pentru construcția a două reactoare nucleare la Cernavodă și a două centrale electrice”, relatează Channel NewsAsia.

De asemenea, recenta preluare a Smithfield Foods – care deține un procesator de carne de porc lângă Timișoara – de către chinezii de la Shuanghui International este de așteptat să crească semnificativ exporturile de carne și animale vii spre China.

Publicația amintește și de proiectul Comarnic-Brașov, pentru care a depus o ofertă și China Communications Construction Company, din care chinezii s-au retras în luna septembrie, ”după ce oficialii români au declarat că nu pot importa forță de muncă și materiale din China, așa cum se planificase”.

”Problema e că partea chineză vrea să coordoneze proiectul și insistă pentru garanții de stat. Dar este imposibil”, a declarat președintele Camerei de Comerț Bilaterale România-China, Gabriel Ghelmegeanu, citat de presa chineză.

Premierul chinez, Li Keqiang, se află în România în perioada 25-28 noiembrie, unde este însoțit de o delegație formată din managerii a peste 200 de companii chineze, publice și private. Marți, premierul chinez și omologul său român, Victor Ponta, au adoptat o Declarație comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale.

Miercuri, premierul Li Keqiang va avea o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, va avea întrevederi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi va susţine un discurs în Parlament.

Cosmina Croitoru

Avertizare de polei pe Autostrada A3. Deja s-au produs trei accidente

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române îi avertizează pe șoferi că pe autostrada A3 București – Ploiești sunt porțiuni acoperite cu polei,...

Avertizare pentru românii care călătoresc în Olanda

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Țărilor de Jos că, potrivit informațiilor...

OMS, împotriva certificatelor de imunitate și a eliminării restricțiilor la călătorii internaționale

Organizația Mondială a Sănătății nu sfătuiește guvernele să ceară dovezi ale vaccinării sau imunității Covid ca o condiție pentru călătoriile internaționale, invocând „aspecte critice...

Priorități la vaccinare: Persoanele cu handicap și oamenii străzii, cuprinși în etapa a doua a campaniei

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat vineri că persoanele fără adăpost şi cele cu handicap vor intra în etapa a doua de vaccinare anti-COVID,...

STS anunță că plaforma dedicată vaccinării funcționează

Platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ este disponibilă şi poate fi accesată la nivel naţional în vederea programării pentru vaccinare anti-COVID, a anunţat, vineri, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale,...