18.5 C
București
vineri, 31 mai 2024 - 1:36
No menu items!

Ce spune premierul ungar Viktor Orban despre evoluţiile politice din România UPDATE

spot_img

Şeful Executivului de la Budapesta, Viktor Orban, a declarat, în cadrul Conferinţei Permanente Maghiare,   că are toate motivele să fie preocupat în legătură cu evoluţiile politice din România, dat fiind că, ani întregi, nu au existat mesaje politice de genul celor de acum. Orban a declarat că guvernul ungar îi susţine pe patrioţii români care cooperează cu minoritatea ungară şi cu Budapesta. Totodată, Orban  s-a întâlnit cu Laszlo Tokes, liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilavania, şi cu Tibor Toro, preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania cărora le-a atras atenţia că ar fi bine ca partidele de etnie maghiară din România să coopereze între ele. La Conferinţa Permanentă Maghiară a fost semnată o declaraţie, document prin care semnatarii susţin acordarea dreptului de vot tuturor cetăţenilor etnici unguri care locuiesc în afara ţării. Toţi participanţii la conferinţă au semnat declaraţia, cu excepţia reprezentanţilor socialiştilor din opoziţie şi a Alianţei democrate ungare a Ucrainei (UMDSZ).

Documentul afirmă că şcolile primare, tranziţia de la grădiniţe la şcoli şi înscrierea în învăţământ ar trebui să fie ţinta unui program în 2013. Declaraţia face apel la organizaţiile membre MAERT să îşi actualizeze lista instituţilor şi a programelor de importanţă naţională şi notează că cea mai mare parte din susţinerea financiară disponibilă pentru etnicii unguri din afara graniţelor să fie distribuită conform acestor propuneri comunitare. „Participanţii au declarat că demersurile autonomiei comunităţilor maghiare din bazinul Carpaţilor sunt considerate obiective naţionale strategice, fiind singura soluţie pentru a soluţiona relaţiile dintre comunităţi şi majoritate pe termen lung”, se mai arată în declaraţie.

UPDATE:  Kelemen Hunor, despre declaraţia finală a MAERT

Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) a declarat că MAERT şi-a îndeplinit scopul, iar declaraţia publicată la finalul conferinţei a fost una echilibrată. În acelaşi timp, acesta a făcut apel la organizarea mai frecventă a unor întâlniri ale politicienilor implicaţi în acest domeniu între sesiunile MAERT. Liderul UDMR şi-a exprimat speranţa ca după viitoarele alegeri din România, maghiarii din Transilvania să fie puternic reprezentaţi în parlament. Krisztina Sandor reprezentantul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a apreciat faptul că declaraţia finală include autonomia ca fiind singura soluţie acceptabilă pentru viitor.

Jeno Szasz, liderul Partidului Civic Maghiar (PCM), a declarat că viitoarele alegeri din România nu ar trebui să fie o competiţie între trei formaţiuni maghiare care ar trebui în schimb să îşi unească forţele formând „o echipă naţională”. Jozsef Berenyi din cadrul Partidului Coaliţiei Ungare (MKP) din Slovacia a declarat că numărul etnicilor unguri din sudul Slovaciei scade cu 16 indivizi zilnic şi a adăugat că toate eforturile trebuie făcute pentru a inversa această tendinţă.