3 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 10:07
No menu items!

Ce se întâmplă cu românii vaccinați cu AstraZeneca, la a doua doză

spot_img

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat, luni, că persoanele care sunt programate pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca nu îşi vor pierde prioritatea şi vor fi imunizate cu alte seruri, în situaţia în care Agenţia Europeană a Medicamentului va decide suspendarea la nivel European.

Astfel, celor programați pentru vaccinarea cu prima doză li se vor repartiza seruri de la Pfizer sau Moderna, din loturile ce urmează să sosească în țară.

În ceea ce îi privește pe cei care s-au vaccinat deja cu prima doză a serului AstraZeneca și așteaptă rapelul, Valeriu Gheorghiță a spus că o decizie în acest sens va fi luată ulterior.

”Este o decizie medicală, care sunt convins că o vom detalia mai mult în momentul în care Agenția de reglementare Europeană va recomanda acest lucru. Categoric se vor face precizări și în acest sens, de a asigura schema de vaccinare și beneficiile persoanelor care au făcut prima doză de la AstraZeneca, însă în acest moment sunt discuții premature, dar este categoric faptul că este nevoie de completarea schemei de vaccinare”, a precizat Gheorghiță.

El a precizat că decizia statelor care au suspendat utilizarea serului AstraZeneca este “un semnal puternic la nivel european, însă aplicând aceeaşi paradigmă ar fi trebuit să fi luat aceeaşi decizie pentru mai multe tipuri de vaccinuri”, el dând exemplul situaţiei din Norvegia, unde mai mulţi bătrâni au decedat după inocularea serului Pfizer, iar vaccinarea a continuat.