16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 6:36
No menu items!

Ce să nu faci până la Bobotează pentru că e mare păcat și aduce ghinion

spot_img

Boboteaza este sărbătorită an de an pe 6 ianuarie și mai este cunoscută și sub numele de Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului, Descoperirea Cuvântului Întrupat.

Aceasta este și una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini, iar legat de aceasta, există mai multe tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă cu sfințenie, atât în ziua cu pricina, dar și înainte.

Există mai multe superstiții legate de Bobotează, iar românii încearcă să le respecte pe majoritatea, pentru a nu atrage ghinionul asupra lor sau a gospodăriei. Ce nu trebuie făcut până pe 6 ianuarie.

Înainte de Bobotează, de exemplu, nu se spală, căci apele sunt sfințite și nu se dă nimic cu împrumut. Se spune că este mare păcat ca rufele să fie spălate pe 5, pe 6, dar și pe 7 ianuarie.

Se spune că în ajun de Bobotează se deschid cerurile, iar în unele regiuni ale țării, copiii pleacă la colindat cu Chiraleisa, purtând clopoței și tălăngi, alături de vâsc, brad și busuioc la căciuli.

Tot atunci, preoții merg cu crucea și umblă prin case cu Iordanul. O superstiție foarte veche susține că după ce acesta iese din curte, cei mici trebuie să ia o lumânare și să înconjoare gospodăria, pentru ca locuința să fie protejată de rele în acel an.

Lumânarea nu se aruncă, ci se păstrează în casă pentru a se reaprinde atunci când există pericole mari. Un alt obicei presupune că trebuie aă arunci boabe de porumb înaintea preotului, ca să-ți ouă găinile.

D.Constantin