17.4 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 21:07
No menu items!

Ce i-a transmis Consiliul Fiscal premierului Florin Cîțu, pe buget: Reducerea cheltuielilor bugetare – infimă, eficientizați colectarea și lărgiți baza de impozitare!

spot_img

Consiliul Fiscal a transmis, joi, opinia cu privire la Bugetul de stat pe 2021, precum și pentru Strategia fiscal-bugetară 2021-2023. Guvernul ar trebui să țină seama de corecțiile pe care Consiliul Fiscal le face pe marginea proiectelor, mai exact că reducerea cu cheltuielile bugetare (sporuri, indemnizații, etc.) nu va aduce PIB-ului o ajutare semnificativă, fiind ”improbabil ca reducerea deficitului bugetar pe această cale să depășească 2,5 pp din PIB”.

Astfel, pentru atingerea țintei de ajustare anunțată de Guvern – 4% din PIB – Consiliul recomandă ”creșterea semnificativă a veniturilor bugetare” prin:

  • îmbunătățirea eficienței colectării
  • lărgirea bazei de impozitare
  • îngustarea excepțiilor și portițelor care abat în sens negativ taxele plătite de unii contribuabili de la cotele standard
  • combaterea fermă a evaziunii fiscale și a concurenței fiscale neloiale
  • optimizarea ratelor de impozitare/taxare

În opinia CF, o ajustare de 4 pp din PIB a deficitului bugetar pe seama celor trei categorii de cheltuieli menționate mai sus nu este realistă. CF apreciază că o ajustare efectuată numai pe partea de cheltuieli este foarte dificilă și este improbabil ca reducerea deficitului bugetar pe această cale să depășească 2,5 pp din PIB.

Este dificil de imaginat realizarea consolidării bugetare în intervalul 2021-2024 în absența creșterii semnificative a veniturilor bugetare. Aceasta ar putea proveni din: îmbunătățirea eficienței colectării, lărgirea bazei de impozitare, îngustarea excepțiilor și portițelor care abat în sens negativ taxele plătite de unii contribuabili de la cotele standard, combaterea fermă a evaziunii fiscale și a concurenței fiscale neloiale și optimizarea ratelor de impozitare/taxare”.