16 C
București
joi, 30 mai 2024 - 8:55
No menu items!

Ce amenzi riscă profesorii care pretind bani sau alte foloase de la elevi

spot_img

Un proiect de lege care prevede amenzi între 1.000 și 2.000 lei pentru cadrele didactice care pretind bani sau alte foloase de la elevi a fost adoptat, luni, de Senat.

Proiectul, inițiat de USR și Aur a trecut tacit de prima cameră sesizată, Senatul. Ca să intre în vigoare, trebuie să fie adoptat ulterior în Camera Deputaților, forul decizional.

 „În unităţile de învăţământ de stat şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sau chiar în afara acestor spaţii, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpuşilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare şi de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora”, prevede proiectul de lege.

Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei, la sesizarea elevilor, părinţilor sau cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, se mai arată în proiect. 

Actul normativ supus dezbaterii parlamentare înșiră și excepțiile în care se pot strânge bani în școli: activităţi extracuriculare, astfel cum sunt excursiile, petrecerile, evenimentele caritabile sau alte asemenea activităţi care nu privesc în mod direct actul de educaţie.

Emanuel Stan