24.1 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 14:07
No menu items!

CE a deblocat plăţile pentru POS Mediu

spot_img

POS Mediu

Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn a precizat că CE (Comisia Europeană) a informat miercuri autorităţile române în ceea ce privește deblocarea plăţilor pentru Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, sistate din luna iulie.

“Decizia de astăzi înseamnă că cererile de rambursare pentru proiectele asociate cu acest program vor fi acum procesate. Salutăm ameliorările la sistemele de management şi control care au avut loc în mod clar şi care au dus la decizia de a debloca programul”, a afirmat purtătoarea de cuvânt.

Ministrul mediului şi pădurilor Rovana Plumb s-a întâlnit la Bruxelles cu co­mi­sa­rul european pentru politică regională Johannes Hahn, pe agenda discuţiilor fi­gu­rând situaţia POS Mediu, dar şi po­sibilitatea deblocării rambursărilor din partea Comisiei Europene.

Rovana Plumb a explicat acţiunile întreprinse de MMP, respectiv de Autoritatea de Management pentru POS Mediu, care au avut ca scop reluarea plăţilor către România, de către forul European.

Johannes Hahn a confirmat progresele efectuate în funcţionarea sistemului de gestionare a POS Mediu, începând cu luna iunie 2012 şi a specificat că decizia Bruxelles-ului privind reluarea plăţilor către România pe acest program va fi luată în zilele următoare.

Direcţia Generală REGIO din cadrul Comisiei Europene atrăgea atenția la 1 august 2012, printr-un document oficial, asupra unor posibile situaţii de conflict de interese ivite în implementarea contractelor din cadrul proiectelor finanţate prin POS Mediu.

În acest sens, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) şi Autoritatea de Certificare şi Plată (ACP), a fost întocmit un plan de acţiuni cu referire la consolidarea capacităţii Direcţiei de prevenire şi detectare a neregulilor şi a suspiciunilor de fraudă, privind situaţiile de conflict de interese apărute în punerea în practică a contractelor semnate în cadrul proiectelor finanţate din POS Mediu. C.I.