19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 2:04
No menu items!

CCR s-a trezit cu întârziere: Legea „Big Brother” încalcă Constituția

spot_img

Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat că actul normativ privind stocarea datelor încalcă Legea fundamentală, abia la trei luni de la Decizia Curții Europene de Justiție care a invalidat directiva în baza căreia România a adoptat această lege

Interceptari_SZ

S-au trezit și judecătorii Curții Constituționale a României! Abia la trei luni de la decizia Curții Europene de Justiție și după ce au fost sesizați de o instanță de judecată, au constatat că Legea privind stocarea datelor (Legea nr. 82/2012) încalcă Legea fundamentală a statului român.

Marți, CCR a anunțat, într-un comunicat de presă, că Legea 82/2012, cunoscută drept „Legea Big Brother”, este neconstituțională. Hotărârea a fost luată cu unanimitate de voturi.

Curtea Constituțională a României a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii nr.82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice sunt neconstituţionale.

Curtea Constituțională a României
comunicat de presă

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată în instanță, într-un proces.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională.

Potrivit Constituţiei, „dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept”.

Sursa Zilei arăta, încă de pe 9 aprilie anul acesta, că Legea stocării datelor încalcă într-o manieră deosebit de gravă drepturile cetățenilor, așa cum a constatat Curtea Europeană de Justiție care a invalidat Directiva „Big Brother” (2006/24/EC) în baza căreia România a adoptat Legea „Big Brother”, promulgată de președintele Traian Băsescu și intrată în vigoare în vara lui 2012.

Între timp, mai exact săptămâna trecută, Parlamentul a adoptat și proiectul de act normativ care prevede că orice persoană care cumpără o cartelă pre-plătită trebuie să pună la dispoziţia vânzătorului datele de identificare din buletin. Dacă va fi promulgată, noua lege ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015.

R.D.