14 C
București
vineri, 7 mai 2021 - 1:59

CCR respinge o sesizarea a lui Iohannis pe o lege inițiată chiar de PNL și USR

Klaus Iohannis încasează înfrângere după înfrângere la Curtea Constituțională, care i-a respins, marți, două sesizări.

După ce a constatat ca inadmisibilă sesizarea referitoare la neconstituționalitatea Legii 317/2004 privind funcționarea CSM, CCR a decis, tot marți, că obiecția ridicată în privința legii prin care Monitorul Oficial este trecut în subordinea Camerei Deputaților nu este întemeiată.

În decembrie anul trecut, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care Monitorul Oficial se întoarce în subordinea Camerei Deputaților, după ce în 2012 a fost trecut în subordinea Guvernului prin ordonanță de urgență emisă atunci de premierul Victor Ponta.

Proiectul de lege adoptat în decembrie a fost inițiat de PNL și USR  în contextul în care guvernul condus de Sorin Grindeanu a dat controversată OUG 13 care a apărut seară târziu în Monitor.

La începutul acestui an, președintele Klaus Iohannis a atacat  la Curtea Constituțională legea prin care Monitorul Oficial trece sub autoritatea Camerei Deputaților, de sub autoritatea Guvernului. Șeful statului ceruse Parlamentului să reexamineze legea, însă parlamentarii nu au modificat proiectul pe fond.


Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, formulată de Președintele României.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi,

  1. A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.I pct.8 și ale art.II din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României sunt constituționale în raport de criticile formulate;
  2. A respins, ca inadmisibilă, obiecția de neconstituționalitate referitoare la celelalte dispoziții criticate din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României.

Minuta CCR


Valeriu Motoc