CCR declară neconstituţional un articol în baza căruia erau emise mandate pe siguranță națională

Curtea Constituțională a României a declarat, joi, neconstituţional art. 3, lit.f din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională, lege în baza căreia SRI a obţinut mandate pe siguranţă, deoarece articolul prevede sintagma “ori altor asemenea interese ale ţării”, care încalcă principiul privind previzibilitatea legii.

Curtea Constituţională a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a sintagmei „ori altor asemenea interese ale ţării” cuprinsă în dispoziţiile art.3 lit.f) din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României.

Dispoziţiile criticate: Art.3 lit.f) din Legea nr.51/1991: „ Constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României următoarele: […] f) subminarea, sabotajul sau orice alte acţiuni care au ca scop înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români sau pot aduce atingere capacităţii de apărare ori altor asemenea interese ale ţării, precum şi actele de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuinţare a structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social-economice sau apărării naţionale. “.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „ori altor asemenea interese ale ţării” cuprinsă în art.3 lit.f) din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României este neconstituţională.

“În motivarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea a constatat că sintagma „ori altor asemenea interese ale ţării” încalcă prevederile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(5) care consacră principiul legalităţii – în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii, art.26 referitor la viaţa privată şi art.53 care reglementează condiţiile restrângerii exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi”, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de reprezentanții CCR. 

R.D.

NICIUN COMENTARIU