24.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 19:36
No menu items!

Cazul românilor umiliți în Noua Zeelandă, în atenția MAE

spot_img

Incidentul privind cuplul de români umiliți în aeroportul din localitatea neozeelandeză Aukland a intrat în atenția diplomației românești. Ambasada României la Canberra, cu reprezentare în Noua Zeelandă, a cerut autorităţilor explicaţii privind incidentul.

„Cetăţenii români Mădălin Vânătoru şi Veronica Lazarovici au semnalat situaţia apărută pe aeroportul din Auckland şi Ambasadei României la Canberra (Australia), care este acreditată să reprezinte România la nivel diplomatic în Noua Zeelandă. Misiunea României la Canberra a solicitat explicaţii în legătură cu acest incident autorităţilor neozeelandeze, prin intermediul consulului onorific al României la Wellington (Noua Zeelandă). În acelaşi sens a fost contactată şi Ambasada Noii Zeelande la Canberra. Până în prezent, nu s-a primit un răspuns oficial din partea autorităţilor neozeelandeze”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe, joi, la solicitarea Mediafax.

MAE precizează că exceptarea de la obligativitatea vizei se aplică numai pentru un sejur de scurtă durată, respectiv pentru maximum 90 zile într-un interval de şase luni. Altfel, este necesară obţinerea în prealabil a unei vize de la Ambasada Noii Zeelande la Bruxelles.

Totodată, MAE subliniază că, deşi pentru cetăţenii români nu este necesară viză de intrare în Noua Zeelandă, autorităţile de frontieră efectuează, ca şi în cazul cetăţenilor altor state care nu au nevoie de viză de intrare, interviuri prin care să stabilească dacă scopul declarat al călătoriei este cel real. În cazul în care autorităţile menţionate consideră că rezultatul interviului nu este satisfăcător, pot refuza intrarea în Noua Zeelandă şi hotărî returnarea persoanei cu primul zbor disponibil.