26.7 C
București
marți, 9 august 2022 - 1:34
No menu items!

Câte buncăre există în România. Unde se pot adăposti oamenii, în caz de război

spot_img

România are 4.538 de buncăre în care oamenii se pot adăpostii. Conform unei liste publicate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cele mai multe se află în Capitală, 1.171 la număr.

Cele mai multe adăposturi de protecţie civilă din București se află sub blocuri de locuințe sau în parcările clădirilor de birouri. Cel mai mare adăpost civil se află în zona de nord a Capitalei, sub o clădire de birouri, și poate adăposti 1.000 de persoane.

Câte buncăre există în București:

Sectorul 1 – 165 de adăposturi

Sectorul 2 – 343 de adăposturi

Sectorul 3 – 143 de adăposturi

Sectorul 4 – 168 de adăposturi

Sectorul 5 – 58 de adăposturi

Sectorul 6 – 294 de adăposturi

LISTA completă cu adăposturile civile din România

În caz de război, populaţia ar putea folosi pentru apărare şi adăposturile naturale, dar şi subsolurile blocurilor, beciurile, parcările subterane, pivniţele sau pasajele sau orice alt adăpost care ar putea oferi protecţie împotriva deflagraţiilor şi schijelor.

Înainte de intrarea României în Al Doilea Război Mondial, existau doar în Focşani circa 400 de beciuri şi pivniţe care puteau fi folosite ca adăposturi de protecţie împotriva bombardamentelor şi care ar fi putut adăposti circa jumătate din populaţia Focşanilor de la acea vreme.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat în 8 februarie că România este pregătită de orice, având în vedere conflictul de la granița cu Ucraina, iar buncărele sunt verificate anual.

Ministrul a precizat că cele mai multe buncăre aparțin Ministerului Afacerilor Interne.

„Împreună cu Ministerul Afacerilor Interne am discutat asta, inspecția se face regulat. În fiecare an există un anumit calendar pentru această inspecție.

Cele mai multe cred că aparțin de MAI, cele de protecție civilă, pentru cazuri de cataclism, situații de criză. Din perspectiva noastră, din MApN, acest lucru s-a făcut în ultimii ani foarte serios. Știm exact, suntem pregătiți pentru orice situație”, a afirmat atunci ministrul Apărării.

                                                                                                                 Adina Silav