25.6 C
București
vineri, 12 aprilie 2024 - 18:03
No menu items!

Cât de pregătit este Bucureștiul pentru un cutremur major. Nicușor Dan: Suntem departe

spot_img

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, a declarat luni, despre pregătirea Bucureştiului în cazul unui cutremur mare, că sunt două componente, una de consolidare a clădirilor cu risc seismic, şi aici sunt departe, iar pe componenta cu ISU, de scenarii privind ce trebuie făcut dacă se produce un astfel de cutremur, unde stau relativ mai bine.

Primarul Nicuşor Dan a fost întrebat cum este pregătită Capitala pentru un cutremur mare, în contextul împlinirii a 47 de ani de la cutremurul din 77.

”Sunt două componente, una de consolidare a clădirilor cu risc seismic, şi aici suntem departe. (…) Anul trecut am avut o iniţiativă foarte corectă a Ministerului Dezvoltării, cu acea evaluare preliminară (..). Noi sperăm ca până la finalul anului viitor să terminăm această evaluare preliminară şi în funcţie de ea să alocăm banii, în ordinea priorităţilor pe care le va stabili această evaluare, pentru expertize şi după aceea pentru consolidare”, a spus primarul, citat de news.ro.

Primarul Nicuşor Dan a mai spus că mai există şi componenta cu ISU, de scenarii privind ce trebuie făcut dacă se produce un astfel de cutremur. ”Aici stăm relativ mai bine”, a mai spus el.

Când s-ar putea produce un cutremur de magnitudinea celui din 1977

Directorul Bibliotecii Academiei Române, Nicolae Noica, a estimat, luni, că un cutremur de magnitudinea celui din 1977 nu se va produce în România înainte de anul 2040, subliniind că administraţiile trebuie să ia măsuri privind consolidarea clădirilor cu risc seismic.

„Am făcut o istorie a cutremurelor de-a lungul timpului. Primul cutremur, în 1599, în timpul lui Mihai Viteazul, culmea, a avut loc în ziua de 4 martie şi, după aceea, o serie întreagă de date. Ce am constatat? Noi vorbim că la 40 de ani se va produce cutremur. Se vede că au fost cutremure în 1940 şi în 1977. Deci, s-au produs aceste două cutremure. Întorcându-ne în timp avem 1802 – 1838, marele cutremur care a dărâmat Spitalul Colţea, tot aşa, la 37 de ani. Între aceste grupe, la 70 de ani, 80 de ani, se produc aceste cutremure. De aceea, afirm că un astfel de cutremur, de tăria celui din 1977, nu va fi înainte de 2040. Dar, încerc să spun cât mai puţin acest lucru, pentru ca administraţiile să înţeleagă că trebuie să facem ceva”, a explicat Noica, în cadrul dezbaterii „Cât de pregătită este România la un nou cutremur?”, organizată de Academia Română şi Curtea de Conturi a României.

                                                                                                      Adina Bucur Silav