7.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 4:52

Carmen Dan anunță încă un pas important al autorităților pentru combaterea violenței domestice

spot_img

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a anunțat, joi, că specialiști din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției și Ministerul Muncii lucrează la un proiect de lege care să permită nu doar achiziția de brățări electronice, ci și utilizarea acestora, astfel încât cei care comit acte de violență în familie să poată fi monitorizați eficient.  

“Dincolo de discuțiile tehnice legate de proiectul de buget, am discutat săptămâna asta cu colegii parlamentari și pe tema a două amendamente privind alocarea unor sume pentru achiziția brățărilor electronice prin care să poată fi supravegheați cei care comit violențe în familie, în special asupra femeilor.

Mi-ar fi plăcut să putem introduce în buget aceste amendamente propuse de opoziție. Din păcate, însă acest lucru ar fi inutil acum. Nu despre cumpărarea acestor brățări e discuția, ci despre un întreg sistem informatic care prevede monitorizarea semnalului emis de aceste dispozitive, dispecerizarea, intervenția și mentenanța acestora.

Până nu vom avea un cadru legislativ clar care să prevadă cine va fi responsabil de toate aceste componente, putem avea brățări, dar fără a le putea utiliza.

După adoptarea de anul trecut a legii privind combaterea violenței domestice și a prevederii ca ordinul provizoriu de protecție să poată fi emis de polițiști, acum lucrăm cu Ministerul Justiției și Ministerul Muncii pentru a finaliza acest cadru legislativ. Sper ca acest proiect să fie gata cât mai curând și apoi să putem și achiziționa efectiv brățările de monitorizare!

Înainte de a fi ministru sunt femeie, sunt om, și empatizez cu suferința celor care trec prin momente groaznice, cauzate de agresivitatea membrilor familiei.

Și pentru că sărbătorim ziua îndrăgostiților, vă doresc tuturor ca dragostea să vă fie împărtășită în cel mai frumos și civilizat mod posibil!”, a precizat ministrul afacerilor interne, într-o postare pe Facebook. 

R.D.