18.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 14:13
No menu items!

Care sunt opțiunile tactice ale generalului Surovikin în războiul contra Ucrainei

spot_img

Generalul Serghei Surovikin, care a fost numit recent în funcția de comandant al operațiunilor militare ale Rusiei, a afirmat că obiectivul strategic este ca “Ucraina să devină independentă de Occident și de NATO și un stat prietenos cu Rusia”.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută, Surovikin a folosit arsenalul retoric obișnuit pentru liderii de la Moscova, caracterizând conducerea Ucrainei drept un ”regim criminal”, care refuză să admită că rușii și ucrainenii formează ”un singur popor”. Generalul dă însă puține detalii despre desfășurarea războiului ale cărui consecințe economice, politice și umanitare au impact asupra întregului mapamond. “Situația în ceea pe privește operațiunea specială este tensionată”, a spus acesta, folosind sintagma care înlocuiește cuvântul ”război”, devenit ilegal în contextul politic din Rusia.

Mick Ryan, general în retragere din Australia și unul din cei mai apreciați analiști militari, a făcut o analiză asupra opțiunilor tactice la care ar putea apela Serghei Surovikin în perioada următoare.

Obiectivul principal pe care îl va viza este distrugerea voinței ucrainenilor de a rezista. Atacurile aeriene din ultimele săpămâni au rolul de a teroriza populația și de a distruge infrastructura energetică. Pe de altă parte, trupele care ocupă părți din Ucraina au un moral scăzut, sunt prost echipate, vin după o serie de înfrângeri, deci soluția atacurilor din aer este unica șansă de a fi în ofensivă.

”Refacerea forței ofensive a Rusiei pentru război necesită timp. Surovikin aproape că nu are resurse la îndemână acum pentru a desfășura operațiuni terestre de amploare pentru a securiza regiunile anexate. Acesta este motivul esențial pentru care probabil se va baza pe atacuri aeriene în următoarele luni”, afirmă Ryan.

Această campanie ar urma să se bazeze pe următoarele coordonate: 

  1. Va ținti infrastructura critică a Ucrainei, cu impact direct asupra capacității populației de a rezista.
  2. Va ceda teren, probabil în zona Kherson, prin retrageri controlate, cu scopul de a-și păstra forțele și de a apăra în cursul iernii alte zone pe care le consideră esențiale.
  3. Se va asigura că poate apăra rutele de aprovizionare și că va putea construi o rețea logistică mai puțin vulnerabilă la atacuri, în paralel cu acumularea de stocuri pentru operațiuni ofensive viitoare.
  4. Va începe planificarea pentru obiectivele de campanie din 2023, inclusiv prin includerea unor forțe terestre care vor fi disponibile anul viitor.
  5. Va căuta să prelungească războiul cât mai mult, ceea ce este în sine un obiectiv politic al Moscovei. Vladimir Putin crede că Occidentul își va pierde până la urmă apetitul și interesul de a ajuta Ucraina.

”Fără să ignorăm trecutul brutal și extrem de problematic, este prudent să prezumăm că [Surovikin] este un planificator și un lider competent și profesionist”, a mai afirmat Ryan.

Tiberiu Szabo