5.1 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022 - 2:03
No menu items!

Când se vor închide școlile. Ce spune ministrul Sănătății

spot_img

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că atunci când vor fi multe cazuri de COVID-19 și se va ajunge la blocarea unităţilor medicale poate fi luată o măsură temporară de închidere a şcolilor.

Alexandru Rafila a precizat că numărul zilnic de cazuri nu ar trebui să fie singurul criteriu care ar putea duce la închiderea şcolilor, ci proporţia persoanelor care au nevoie de îngrijiri în spital.

“Aţi văzut ce se întâmplă în alte ţări, sunt sute de mii, în Franţa am avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuşi şcolile au funcţionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat. Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci şi proporţia de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti obişnuite, cu oxigen sau terapie intensivă”, a spus Rafila.

El a menţionat că este pentru menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, dar nu cu orice preţ.

“Decizia trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic şi dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară. Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor atunci poate fi luată o măsură temporară, dar menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, nu cu orice preţ, categoric, dar cu un altgoritm care să fie raţional şi care să nu repete erorile majore, – aş spune şi îmi pare rău că spun lucrul ăsta – şi în mod repetat, în care şcolile din România au fost închise luni de zile când aveam 100  sau 200 de cazuri pe zi, total nejustitificat şi aş spune chiar iresponsabil”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Şcoala nu va începe în condiţii de siguranţă, săptămâna viitoare, pentru ciclul primar din cauza lipsei testelor, susține ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Și asta după ce unitățile de învățământ au rămas fără testele de saliva după ce achiziția acestora a fost contestată, iar procedura este blocată până la soluționarea problemei.

                                                                                                                   Adina Silav