27.8 C
București
joi, 18 august 2022 - 1:05
No menu items!

Cancelarul german s-a răzgândit! Va susține planul european post-criză

spot_img

Angela Merkel este deschisă la un buget UE mai mare și obligațiuni pentru finanțarea recuperării post-criză, scrie Reuters. Cancelarul german a semnalat, luni, disponibilitatea de a finanța redresarea economică din Europa printr-un buget mai mare al Uniunii și emiterea de bond-uri prin intermediul Comisiei Europene.

Liderii UE urmează să discute, joi, subiectul aprig al datoriilor emise în comun, în cadrul unei videoconferințe. Ideea în jurul căreia poate apărea un compromis implică împrumuturi ale Comisiei Europene pe piață împotriva securității bugetului UE pe termen lung și utilizarea banilor pentru a obține un efect mai mare.

Întrebată dacă a susținut propuneri pentru a ajuta țările UE cele mai afectate de pandemie, cum ar fi Italia și Spania, prin intermediul bugetului UE și prin emiterea de obligațiuni, Merkel a spus că un articol din tratatul UE a permis deja o astfel de acțiune și că a fost folosit pentru a finanța o instituție europeană.

„Îmi pot imagina astfel de instrumente mai departe”, a declarat Merkel la o conferință de presă la Berlin, adăugând: „Mai precis, aș dori să spun că Germania nu vrea doar să acționeze în solidaritate, ci și că va acționa în solidar.”

Merkel a insistat că acest act de solidaritate ar trebui să se întâmple în conformitate cu regulile tratatelor europene existente, dar a repetat mantra ei că bunăstarea Germaniei depindea de bunăstarea partenerilor săi europeni.

„Bineînțeles, trebuie ținut cont de faptul că toate țările, toate statele membre ale Uniunii Europene au intrat în această situație fără nicio vină pe cont propriu. Aceasta este o pandemie „, a spus Merkel.

Deci, această criză nu a fost rezultatul eșecurilor naționale în politica fiscală sau a altor decizii pe plan intern, a adăugat liderul conservator al celei mai mari și mai bogate economii din Europa.

În efortul de a pregăti joi seara un acord de compromis înainte de videoconferința UE, Merkel a discutat problema în cadrul unui apel telefonic comun, luni seara, cu președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Giuseppe Conte, premierul spaniol Pedro Sanchez, premierul olandez Mark Rutte, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului UE, Charles Michel, au declarat un diplomat al UE.

Liderii UE au discutat despre mai multe propuneri, dar nu a fost clar dacă au fost capabili să unifice punctele de vedere cu privire la modul de finanțare a redresării economice după pandemie.

În cadrul conferinței de presă, Merkel a declarat că următorul buget al UE va arăta foarte diferit și va fi mai mare decât cel discutat înainte de izbucnirea pandemiei. Cancelarul a sugerat chiar că Germania este deschisă la modificările tratatelor UE, dacă aceasta ar accelera măsurile de restabilire a economiilor, dar a avertizat că un astfel de proces va dura prea mult timp.

„Se poate discuta despre tratate noi, dar acest lucru ar dura doi sau trei ani pentru a găsi soluții (…). Vom avea nevoie de răspunsuri rapide pentru a aborda această pandemie, iar Germania va participa la răspunsuri de solidaritate care depășesc 500 de miliarde de euro pe care le avem deja”, a spus Merkel cu referire la volumul unui pachet de ajutor convenit de miniștrii finanțelor europene.

Lucas Guttenberg, analist politic de la Jacques Delors Center din Berlin, a declarat că declarația lui Merkel a fost semnificativă, deoarece ar putea ajuta la deschiderea drumului pentru un acord de compromis între liderii UE în timpul videoconferinței de joi.