18.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 11:50
No menu items!

Buna Vestire, tradiții și superstiții

spot_img

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an pe 25 martie. Este prima mare sărbătoare închinată Maicii Domnului. În acestă zi, românii respectă unele tradiții care le aduc noroc și spor în casă. Tot în această zi, tinerii află cât mai au până se căsătoresc.

Pe 25 martie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Buna Vestire. Este prima dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului. Este ziua în care Arhangherul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu.

În acest an Buna Vestire este în timpul Postului Paștelui iar Biserică dă dezlegare la pește.

Tot în această zi, cunoscută și sub numele de ziua cucului sau Blagoveștenia. Oamenii au o serie de suprestiții legate de această sărbătoare.

Buna Vestire, prima sărbătoare dedicată Maicii Domnului

Buna Vestire sau Blagoveştenia, cum mai este cunoscută în popor, reprezintă ziua în care Fecioara Maria a fost vestită de Arhanghelul Gavriil că Îl va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Data a variat la început, prin urmare unii o sărbăto­reau în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici, precum cele din Spania, pe 18 decembrie.

Credincioşii sărbătoresc Buna Vestire cu exact 9 luni înainte de Naşterea Domnului. Locul unde se crede că Fecioara Maria a primit vestea este în prezent ocupat de biserica Bunavestire din Nazaret.

Ce este ziua cucului

În tradiția populară, Blagoveştenia (denumirea slavonă a sărbătorii) este cunoscută sub numele de ziua cucului, pentru că pasărea care vesteşte lucruri importante pentru viaţa oamenilor cântă pentru prima dată în acel an.

Cântecul lui va răsuna până la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pave şi îndeplineşte multe misiuni.

Dar atunci, el se îneacă cu orz şi nu mai poate cânta şi se transformă în uliu, până la sărbătoarea Bunei Vestiri din anul următor. Cântecul cucului anticipează un eveniment important pentru oricine-l aude.

În această zi de mare sărbătoare, cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de lucruri bune în anul ce va urma.

Dacă cântecul cucului ne va surprinde posomorâți și cu stomacul gol, atunci e semn rău, se spune că “te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine, scrie traditii-superstitii.ro.

Se mai spune că profeţia cucului se împlineşte dacă cel care-i ascultă cântecul îndeplineşte  mai multe condiţii: este îmbrăcat în haine de sărbătoare, nu este  supărat, flămând şi are bani buzunar.

Se spune că tinerii află de la cuc dacă se căsătoresc mai repede sau mai au de așteptat, iar bătrânii află cât mai au de trăit.

De asemenea, în unele zone se crede că dacă  auzi cucul cântând  din spate sau din partea stângă, este semn rău.

Superstiții de Buna Vestire

Femeile din Banat se duc în pădure și aduc lemne pe care le păstrează apoi pentru Joia cea Mare.

În Bucovina şi în multe zone din Muntenia, femeile se scoală dis-de-dimineaţă, fac focul în ogradă şi pun în faţa uşii pâine, sare şi apă. Pe la prânz, pâinea şi sarea se dau de pomană unui sărac, acest gest aducând spor şi sănătate în gospodărie. În schimb, apa se lasă în continuare la uşă, în vas, pentru ca îngerii să-şi potolească setea.

În Transilvania, se mai păstrează un obicei străvechi. De seara, se pregătesc câteva obiecte rituale: o oală cu jar, tămâie şi clopoţei.

Cel care se scoală primul în acea familie iese din casă, pune tămâie peste jar şi înconjoară clădirea de trei ori; apoi, afumă vitele şi pomii, făcând zgomot cu clopoţeii. Se spune că astfel se alungă energiile negative şi bolile din gospodărie.

De Blagoveştenie este dezlegare la peşte. Este bine să mâncăm peşte, pentru a fi sprinteni şi sănătoşi… ca peştele.

Oamenii ţin cont de faptul că e un mare păcat să muncească la Blagoveștenie, ba chiar se zice că dacă din porumbul măcinat de Buna Vestire s-ar face mămăligă şi s-ar da peştilor din iaz, peştii ar muri.

Conform unei superstiții, de Buna Vestire este bine să se pună îngerilor în pragul casei sare și pâine pentru hrană, scrie libertatea.ro.

După cum spune și numele sărbătorii, această zi aduce mereu creștinilor o veste minunată. În această zi oamenii nu trebuie să se certe, deoarece este mare păcat.

Persoanele care se ceartă în ziua de Buna Vestire vor avea necaz tot anul. În regiunea Bucovinei, de Buna Vestire nu se pun ouă la cloșcă, deoarece se crede că puii ar putea ieși cu două capete și patru picioare.

Sărbătoarea Bunei Vestiri trebuie petrecută în bună înţelegere cu cei din jurul nostru. Cine se ceartă pe 25 martie va avea necazuri tot anul.

De Buna Vestire, apicultorii scot stupii afară, dar şi vitele din grajduri şi le lasă să stea la soare, fără să poarte jug, pentru ca ele să fie sănătoase tot anul.

Dacă în ziua de Blagoveştenie timpul va fi frumos, tot anul are să fie bun. Şi cum va fi vrem ea în ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi de Paşti. Iar dacă de Buna Vestire se află şi frunză verde, atunci anul va fi cu belşug, scrie doxologia.ro

D.Constantin