9.1 C
București
joi, 22 aprilie 2021 - 2:31

Buletinele cu CIP, din august 2021. Vor permite identificarea românilor în sistemul guvernamental digital

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a anunțat că noile cărți de identitate electronică vor fi disponibile începând din august 2021. Toate informațiile din buletinele românilor vor fi introduse într-un “cloud guvernamental”, un sistem IT care va reuni baze de date.

Ministrul Ciprian Teleman a afirmat că la nivelul autorităţilor statului se va crea un “cloud guvernamental”, care va reuni baze de date din domenii precum justiţie, muncă, sănătate, afaceri interne sau afaceri externe, iar administraţiile financiare, secţiile de poliţie sau alte structuri ale instituţiilor publice pot interoga date în această bază informativă. În cloud-ul guvernamental vor fi introduse datele deţinătorilor de cărţi de identitate clasice şi electronice, deopotrivă.

“Noile cărți de identitate vor permite identificarea unui cetățean român în sistemul guvernamental digital, adică va fi un act de identitate electronic în cloud-ul guvernamental. Asta înseamnă că un cetățean va putea fi recunoscut de instituțiile statului”, a declarat Teleman la Digi 24.

El a explicat  că noua carte de identitate,  care va avea dimensiunea unui card bancar,  va conține pe lângă identitatea digitală, un spațiu digital în care fiecare persoană își va putea stoca „semnătura digitală”.

Tranziția spre noile cărți de identitate și spre un sistem complet digitalizat va dura mai mulți ani.

Într-o primă etapă, iunie 2021, se vor efectua testele, iar din 2 august, noile cărți de identitate trebuie să fie puse în circulație, în conformitate cu regulamentul Uniunii Europene.