20.6 C
București
luni, 15 august 2022 - 12:34
No menu items!

Mugur Ciuvică și Diana Tache, plângere penală împotriva lui Vlad Voiculescu și a Andreei Moldovan

spot_img

De Ziua Mondială a Sănătății, Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice (GIP), și Diana Tache, senior editor Sursa Zilei, au anunțat că au făcut ceva pentru sistemul de sănătate din România: o plângere penală împotriva ministrului sănătății Vlad Voiculescu, a secretarului de stat Andreea Moldovan și a consilierului onorific al ministrului Ștefan Voinea. Documentul a fost prezentat în premieră, miercuri seara, în emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3, realizată de Mihai Gâdea. 

Inivitați în emisiune, Mugur Ciuvică și Diana Tache au spus că au făcut acest demers, deși nu sunt foarte optimiști în legătură cu reacția procurorilor.

Plângerea penală a fost transmisă procurorului general al României, Gabriela Scutea, și survine scandalului izbucnit, luna trecută, privind accesarea și publicarea de către consilierul onorific al ministrului sănătății a datelor din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV).

Mugur Ciuvică și Diana Tache au identificat 4 infracțiuni de care s-ar face vinovați ministrul sănătății, secretarul de stat și consilierul onorific: 

  • ,,Acces ilegal la un sistem informatic” (prevederile art. 360 Cod Penal), deoarece calitatea de simplu consilier onorific al ministrului (nu are nici măcar fișă de post, așa cum a explicat Diana Tache) nu îi permitea lui Ștefan Voinea accesul la date nepublice cum sunt cele cuprinse în RENV.
  • “Perturbare a sistemelor informatice” (art. 363 Cod Penal). Ștefan Voinea a încercat să acceseze de peste 160 de ori RENV de pe laptopul personal al cărui IP nu era recunoscut de sistem, blocând astfel sistemul și generând o alertă de atac cibernetic.
  • „Transfer neautorizat de date informatice” (art.364 Cod Penal). Voinea a copiat din RENV datele referitoare la pandemie și vaccinare, defalcate pe județe și pe centre de vaccinare, și le-a repostat în spațiul public. 
  • „Operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice” (art. 365 Cod Penal). Din declarațiile publice ale ministrului sănătății Vlad Voiculescu și ale secretarului de stat Andreea Moldovan reiese că aceștia i-au pus la dispoziție contul de utilizator și parola de acces consilierului onorific, cu scopul ca acesta să copieze datele și să le facă publice.