11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 13:01
No menu items!

Bugetarii care nu primesc salariul mărit în anul 2024

spot_img

Angajații din anumite instituții ale statului nu vor beneficia de majorarea de 5 la sută.  „Ordonanța trenuleț” va suferi, deja, modificări, deși a fost adoptată în luna decembrie. 

În acest sens, a fost pregătită o OUG care vine să schimbe decizia Guvernului. Potrivit modificărilor, unii bugetari nu vor primi creșterea salarială de 5 la sută în 2024. Este vorba despre angajații din Justiție, care au avut deja majorări în 2023.

„Pentru personalul din sistemul de justiție pentru care în cursul anului 2023, prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, au fost acordate majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie, nivelul salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare se menține la nivelul aferent lunii decembrie 2023”, se arată în proiect.

În aceeași categorie intră și angajații din Educație, pentru care Guvernul a pregătit o majorare a veniturilor de 20 la sută, în 2024, însă în două etape. De asemenea, schimbarea îi vizează și pe salariații ANAF, cei din trezorerii, cât și din vămi.

Ce alte modificări vor fi făcute

Și în cazul acestora au fost deja făcute unele creșteri salariale. De asemenea, urmează să fie amânat proiectul care prevede reorganizarea pentru reducerea cheltuielilor pentru agențiile/autoritățile/instituțiile autonome din subordinea Parlamentului.

„Termenul prevăzut la alin. (7) al art. XLVII din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung se prorogă până la data de 30 iunie 2024”, se specifică în proiect, conform economedia.ro.

O altă amânare a fost făcută și în cazul reorganizării ministerelor. Amintim că mai multe posturi au fost desființate, în acest sens, prin ordonanța „austerității”. Proiectul mai prevde ca salariile demnitarilor să se mențină la nivelul celor din decembrie 2023.

„Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie.

ndemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, altele decât cele prevăzute la alin. (3), se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2023”.

D.Constantin