11.5 C
București
luni, 20 mai 2024 - 8:32
No menu items!

BREXIT. Val de reacții proexit în mai multe țări

spot_img

Votul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a generat un val de reacții pro-exit în mai multe state membre.

ITALIA. Liderul partidului de extremă-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a felicitat Marea Britanie pentru că a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană și a spus că ar trebui să urmeze Italia. „Bravo pentru curajul cetățenilor liberi! Inima, creierul și mândria au învins minciunile, amenințările și șantajul”, a scris Matteo Salvini pe contul său de Facebook. „Mulțumim, Marea Britanie. Acum este rândul nostru”, a adăugat liderul Ligii Nordului, partid eurosceptic aflat în opoziție în Italia.

OLANDA. Liderul formațiunii politice antiimigrație Partidul Libertății, Geert Wilders, a cerut, vineri, organizarea unui referendum privind apartenența țării sale la Uniunea Europeană. „Vrem să ne controlăm singuri țara, banii noștri, frontierele noastre și politica noastră privind imigrația”, se arată într-un comunicat.

Wilders, care conduce în sondajele de opinie, a spus că dacă va fi ales prim-ministru al Olandei la alegerile generale din martie, atunci va convoca la rândul său un referendum. „Să lăsăm poporul olandez să decidă”, a afirmat el. „Olandezii trebuie cât mai repede să aibă șansa de a-și exprima opinia privind apartenența țării lor la Uniunea Europeană”, a mai declarat el.

FRANȚA. Partidul de extrema-dreaptă Frontul Național a cerut, vineri, organizarea unui referendum privind apartenența Franței la Uniunea Europeană. „Victoria libertăţii! Aşa cum cer de ani de zile, acum trebuie organizat un referendum similar în Franţa şi în celelalte ţări din Uniunea Europeană”, a scris preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, pe contul său de Twitter. „Libertatea popoarelor câştiga întotdeauna în final! Felicitări Regatului Unit”, a postat la rândul său pe Twitter vicepreşedintele Frontului Naţional, Florian Philippot. „Acum este rândul nostru #Brexit #Frexit”, a mai scris el.

Emanuel Stan