3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 21:07
No menu items!

BREXIT. Scoția își va cere independența. Creatoarea lui Harry Potter este și ea sigură de asta

spot_img

Votul de joi pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) reia o temă dureroasă pentru Regatul Unit – independența Scoției, mai ales în condițiile în care aceaastă țară a votat pentru rămânerea în UE, spre deosebire de Anglia și Țara Galilor.

După rezultatul referendumului, Marea Britanie va risca o divizare dacă Scoția își va declara independența. Deja au apărut discuții privind organizarea mai multor referendumuri, inclusiv repetarea unuia care era cât pe ce să ducă la o divizare în urmă cu doi ani. La referendumul de independență din 2014 scoțienii au optat pentru rămânerea în cadrul Regatului Unit.

Majoritatea scoțienilor au optat joi pentru rămânerea în Uniunea Europeană, contrar rezultatului global la referendumul privind UE din Marea Britanie. Șefa executivului din Scoția, Nicola Sturgeon, a afirmat vineri că rezultatele referendumul „arată clar că poporul scoțian își vede viitorul în cadrul Uniunii Europene”.

Înainte de referendumul de joi, Partidul Național Scoțian (SNP), condus de Nicola Sturgeon, a anunțat că va avea loc o altă consultare populară în cazul în care Scoția va fi nevoită să iasă din UE împotriva voinței sale. „Sunt sigur că Nicola Sturgeon va aplica manifestul SNP” în cazul unui vot global privind ieșirea Regatului Unit din UE, a declarat la BBC Alex Salmond, predecesorul Nicolei Sturgeon.

Toate circumscripțiile electorale scoțiene au votat joi, în proporție de 62%, pentru rămânerea în UE, iar 38% în favoarea Brexit. „Scoția va cere acum independența”, scria pe Twitter JK Rowling, autoarea best-seller-ului „Harry Potter”.

Emanuel Stan