3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 2:02
No menu items!

BREXIT. John Kerry: David Cameron nu vrea să activeze articolul 50

spot_img

Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat, marți, că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea să nu aibă loc niciodată, precizând că Londra nu se grăbește să plece, iar premierul David Cameron nu dorește acest lucru.

La o zi după o întrevedere cu premierul britanic, David Cameron, John Kerry a spus că șeful guvernului se simte „incapabil” să negocieze o plecare pe care nu o dorește. „Este un divorț foarte complicat”, a subliniat șeful diplomației Statelor Unite la reuniunea anuală privind serviciile de informații și securitatea Aspen Ideas Festival, în Colorado.

John Kerry, care a fost primit, luni, la reședința oficială a premierului britanic, Downing Street, a precizat că David Cameron nu dorește să activeze articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ce ar declanșa o numărătoare inversă de doi ani pentru transpunerea în practică a Brexitului.

Londra, a dezvăluit John Kerry, nu vrea să riște să se găsească fără acord de cooperare cu Uniunea Europeană la expirarea acestui termen. David Cameron „se simte incapabil (…) să înceapă să negocieze un lucru în care nu crede și despre care nu are nicio idee cum o să meargă”, a continuat oficialul american.

Întrebat în legătură cu eventualitatea ca decizia de a părăsi UE să fie în cele din urmă răsturnată, John Kerry a precizat că „există o serie de mijloace”. „În calitatea de secretar de stat, nu vreau să le expun astăzi. Cred că ar fi o greșeală. Dar sunt mijloace pentru a face asta”, a spus el.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus, marți, că înțelege că premierul britanic are nevoie de timp pentru a demara divorțul de UE, dar a atras atenția că „nu avem la dispoziție luni de zile pentru a medita”.

Emanuel Stan