24.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024 - 20:30
No menu items!

Breșă de securitate la Autoritatea Electorală: Adresa și CNP-urile a 1.300 de persoane, publicate „din eroare”

spot_img

Datele personale a 1.300 de experți electorali de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au fost dezvăluite joi. Incidentul de securitate ar fi avut loc „din eroare”, a spus președintele AEP, Toni Greblă. 

Scurgerea de informații din cadrul Autorității Electorale Permanente a fost raportată vineri la Autoritatea Națională de Supraveghere a Datelor cu caracter personal, a confirmat Greblă pentru Hotnews.

„Miercuri seara, până joi dimineața la ora 2.00, personalul AEP a fost angrenat în operațiunea de numărare și verificare a semnăturilor de la candidații pentru europarlamentare. Ultimul candidat a depus documentația la ora 23.00, miercuri noaptea. Joi dimineața, pentru că avem un calendar foarte strâns în care trebuie să facem o multitudine de activități, una din activități era să transmitem în teritoriu lista experților electorali. Lista o trimitem în toate județele pe mailuri securizate”, a explicat Toni Greblă.

„Timp de o oră a stat afișat și a putut să fie accesat de pe acest mail. Aproximativ 30 – 35 de persoane, unii au intrat de două ori, au putut să vadă lista. Nu știm dacă au fost luate capturi sau doar a fost accesată pagina”, a adăugat oficialul Autorității.

Potrivit acestuia, a fost demarată o anchetă internă pentru a se stabili condițiile exacte în care aceste date personale au fost disponibile publicului. 

„Dacă permitem unor competitori politici să îi așteptăm până la 12 noaptea să vină cu 200.000 de semnături și după aia o armată de 30–500 de oameni să verifice dacă acestea sunt în ordine… A fost o suprasolicitare a personalului AEP, am stat până la 02.30 dimineața în ultima zi de depunere a candidaturilor. Poate ar trebui depuse candidaturile până la ora 17.00. Repet, regretăm acest incident. Este o întâmplare nefericită, nu cred că are o mare amploare”, a spus Toni Greblă.

Elena Cristea