22.7 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 13:39
No menu items!

Bolivia: Evo Morales a fost reales cu 61% din voturi

spot_img

Un nou scrutin va fi organizat în circa cincizeci de birouri din departamentele Oruro și Santa Cruz din cauza unor iregularități

 

Evo Morales

Președintele bolivian Evo Morales a fost reales în urmă cu o săptămână cu 61% din voturile exprimate, potrivit numărătorii oficiale a Tribunalului suprem electoral date publicității sâmbătă, preluată de AFP.

Numărătoarea confirmă rezultatele neoficiale anunțate în ziua scrutinului și primite atunci ca un „nou triumf al poporului bolivian” de către Morales, al cărui al treilea mandat va dura până în 2020. Președintele bolivian îl devansează cu 37 de procente pe rivalul său, omul de afaceri Doria Medina (24% din voturi). Fostul președinte liberal Jorge Quiroga a obținut doar 9% din sufragii.

Movimiento Sin Miedo (centru-stânga) a avocatului Juan del Granado, fost aliat al lui Morales, și Partidul Verde, al ecologistului indigen Fernando Vargas, au obținut fiecare mai puțin de 3% din voturi. Un nou scrutin va fi organizat la 26 octombrie în circa cincizeci de birouri din departamentele Oruro (sud) și Santa Cruz (est) din cauza unor iregularități.

Evo Morales se află în frunte în opt din cele nouă departamente boliviene, inclusiv în Santa Cruz, principalul bastion al opoziției. El a fost devansat doar în Beni (nord-est).