20 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 2:57
No menu items!

Bode: „A ieșit la suprafață putregaiul unui sistem învechit”. Controale la toate inspectoratele de poliție

spot_img

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a declarat, luni, într-o conferință de presă, legat de situația dramatică de la Bolintin Vale, că „a ieșit la suprafață putregaiul unui sistem învechit” și că i-a cerut șefului Poliției Române să facă controale la toate Inspectoratelor Județene de Poliție din țară. Ministrul a admis că, din păcate, există polițiști care au pactizat cu infractorii. 

„Am dispus șefului Poliției Române să facă verifiări, astfel încât cazuri precum cel de la Giurgiu să nu se mai întâmple. Anunț măsuri în propria noastră ogradă: așa cum știți pădure fără uscături nu se poate. Dar indiferent, măsuri pe componenta de integritate și profesionalism, o să fie luate și în 2022„, a mai spus ministrul. 

Această tragedie a scos la iveală încă o dată putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an în ultimii 30 de ani: resurse umane insuficiente, câteodată s-au dovedit slab pregătite, câteodată în cârdăşie cu puterea politică locală şi câteodată în cârdăşie cu infractorii de la nivel local„, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

În România trebuie să învățăm să ne asumăm responsabilități la toate eșaloanele puterii„, a continuat Lucian Bode care a explicat că acesta este mesajul pe care a intenționat să-l transmită și luni, la conferința de presă susținută de la sediul MAI, unde a venit însoțit inclusiv de șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet.

„Am demarat în 2021 un amplu proces de reformă la nivelul MAI, la nivelul structurilor MAI. Voi continua să fac tot ceea ce îmi stă în putinţă pentru profesionalizarea, pentru responsabilizarea şi pentru modernizarea tuturor structurilor MAI”, a mai spus Bode.

El a declarat că situaţia de la Bolintin Vale şi accidentul din Sectorul 1 în urma căruia a murit o fetiţă au fost „permanent în atenţia” sa. „Faptul că am ales să nu ies public şi să comunic pe aceste subiecte reprezintă încercarea de a responsabiliza mai mult actul de comandă, cei care gestionează direct structurile MAI fiind cei care trebuie să îşi asume acest rol”, a încheiat el.

El a afirmat că în România sunt sute de comunităţi precum cea din oraşul Bolintin Vale, unde sunt aproape 15.000 de locuitori, iar la ultimul recensământ a reieşit că aproximativ 15 la sută din populaţie este activă.

„Ceilalţi nu sunt nici şomeri, nici nu înregistrează alte venituri. Şi ne punem întrebarea, evident, din ce trăiesc şi avem şi răspunsul, de unde aceste cifre alarmante pe zona infracţionalităţii, a furturilor ş.a.m.d”, a adăugat Bode.

El a susţinut că a dispus „măsuri rapide”, care au dus la finalizarea fără incidente a protestului de la Bolintin Vale, „încă din seara zilei de miercuri”.

Am încredere în noua echipă de conducere de la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Giurgiu, căreia i-am cerut să-şi facă propria evaluare şi să propună un plan de acţiune, evident venind cu prioritizarea acţiunilor pe care ei le vor propune„, a afirmat ministrul.

El a adăugat că echipele Poliţiei şi Jandarmeriei continuă „inventarierea” tuturor problemelor oraşului Bolintin Vale, iar la final sunt obligate să propună un plan de măsuri.

El a declarat că situaţia de la Bolintin Vale şi accidentul din Sectorul 1 în urma căruia a murit o fetiţă au fost „permanent în atenţia” sa.

Raluca Dan