11.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 1:24
No menu items!

„Boala limbii albastre”, în Buzău și Vrancea. Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut măsuri urgente

spot_img

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a convocat, marți, la Guvern, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență

Oprea_MAI_SZ

Pentru prima dată în România, „Bluetongue – Boala limbii albastre” a fost confirmată în 12 gospodării din județul Buzău, iar luni Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată în privința unor suspiciuni de boală și într-o localitate din județul Vrancea. De aceea, marți, la Guvern, vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Ministerul Afacerilor Interne a precizat, marți, într-un comunicat de presă, că, în calitate de președinte al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, vicepremierul Gabriel Oprea le-a cerut reprezentanților ANSVSA să ia de îndată măsurile necesare în vederea prevenirii și limitării transmiterii acestei boli la nivel național.

În plus, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat o Hotărâre conform căreia fondurile necesare controlului și eradicării bolii să fie asigurate din bugetele ANSVSA și ale direcțiilor sanitar-veterinare, în timp ce fondurile care ar trebui alocate prevenirii infestării mediului și apariției unor noi cazuri în localitățile deja afectate vor fi suportate din bugetele consiliilor locale ale localităților respective.

În cazul în care bugetul actual nu poate asigura fondurile necesare, ANSVSA va întreprinde demersurile pentru alocarea sumelor necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014.

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a cerut specialiștilor prezenți la ședință să se asigure că populația este corect informată în privința măsurilor dispuse de autorități și a specificului bolii –  respectiv, că nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor, însă este obligatoriu ca toţi deţinătorii de animale să anunţe rapid autorităţile despre apariţia oricărui semn de boală la bovinele proprii.

În zilele urmatoare, specialiştii ANSVSA vor realiza posibilele scenarii de evoluţie a bolii şi vor propune măsurile ulterioare, necesar a fi luate în funcţie de această evoluţie.

Menționăm că la acest moment Prefectura Județului Buzău a dispus deja restricţii de circulație a bovinelor din localitățile în care boala a fost confirmată prin buletine de analiză.

Ministerul Afacerilor Interne
comunicat de presă

Potrivit specialiștilor ANSVSA, „Boala limbii albastre” nu afectează omul, dar produce pagube economice prin transmiterea și îmbolnăvirea altor animale. Întrucât este încadrată ca boală cu risc major, apariția primelor cazuri a fost notificată, conform procedurilor, statelor Uniunii Europene și a celor membre ale Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală.

Conform Hotărârii de Guvern 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgență, acest organism interministerial are în competenţă inclusiv gestionarea riscurilor biologice, aşa cum sunt epizootiile.

R.D.