23.9 C
București
marți, 26 septembrie 2023 - 12:28
No menu items!

Blocaj în sistemul penitenciar din România

spot_img

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare, organizaţie sindicală majoritară reprezentând salariaţi din sistemul administraţiei penitenciare şi Ministerul Justiţiei, a anunțat declanşarea acţiunilor de protest pe termen nedeterminat.

Potrivit calendarului de proteste, încpând cu 1 august, salariații vor refuza munca suplimentară în tot sistemul penitenciar, ceea ce va genera blocaje în activitate în maxim 10 zile, pentru că funcţionarea sistemului penitenciar depinde de muncă suplimentară, se arată într-un comunicat al SNLP.

Totodată, sindicatul își exprimă dezacordul față de depăşirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2017 (conform legii şi negocierilor colective în vigoare).

Sindicaliștii vor organiza un miting la sediul Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, un altul la sediul Ministerului Justiţiei și încă unul la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

De asemenea, vor fi organizate mitinguri în cascadă în toate unitățile din sistemul penitenciar (10 unităţi/săptămână).

Revendicările Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare:

 1. Majorarea salariilor cu 15% similar instituţiilor din cadrul familiei ocupaţionale apărare naţională.
 2. Renunţarea la modificarea Legii nr 223/2015privind pensiile militare de stat prin care baza de calcul este profund modificată inclusiv prin eliminarea sporului de pericol acordat pentru riscurile profesionale.
 3. Deblocarea şi finanţarea posturilor vacantedin sistemul penitenciar astfel încât să se asigure un minim de 14.000 de posturi ocupate la finalul anului 2017 luând în calcul ritmul trecerilor în rezervă prin pensionare; în prezent sunt ocupate aproximativ 12.000 de posturi (scad zilnic prin pensionari!) din 15.000 prevăzute, dar sunt necesare 20.000 de posturi conform standardelor.
 4. Modificarea actelor normative care stabilesc numărul total de posturi prevăzute (nu finanţate) pentru sistemul penitenciar de la 15.000 la 20.000 conform standardelor de sistem aprobate şi aplicate în anul 2016.
 5. Reorganizarea urgenţă a unităţilor din sistemul penitenciaravand prioritate unităţile care sunt în pericol să devină nefuncţionale din cauza statelor de funcţii prea mici în raport cu misiunile.
 6. Asigurarea bugetului pentru salariicorelat cu concursurile în derulare, pentru întreg anul 2017.
 7. Eliminarea impunerilor de la nivel MFP privind diminuarea bugetului ANP pentru 2017 cu 57 milioane leiprecum şi repartizarea fondurilor cu prioritate pentru încadrarea de personal şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.
 8. Identificarea de soluţii pentru construirea urgenţă de noi unităţi; în cursul anului 2017 nu se mai poate realiza achiziţia studiilor de fezabilitate (pentru singurele unităţi aflate în plan – Caracal şi Berceni) având în vedere tergiversarea emiterii hotărârii de guvern corespunzătoare (sancţiunile CEDO nu mai par o prioritate).
 9. Diminuarea numărului de ore suplimentare (se acumulează peste 1 milion anual!)cu încadrarea în termenele pentru compensarea cu timp liber prevăzute de Codul muncii precum şi acordarea concediilor conform planificărilor (unică preocupare a guvernului pare să fie în direcţia diminuării pedepselor).
 10. Îmbunătăţirea condiţiilor de muncasi măsuri de protecţie a personalului contra agresiunilor. Respectarea regulamentelor în organizarea activităţii şi îndeplinirea misiunilor, fără expunerea salariaţilor la riscuri pe criteriul lipsei resurselor.
 11. Modificarea statutului specialal funcţionarilor publici din sistemul penitenciar conform proiectului convenit între MJ, ANP şi sindicate (elaborarea a durat 4 ani şi este finalizată!), precum şi retragerea proiectului susţinut în prezent de MJ, prin care doar se aspreşte regimul sancţionator aplicabil salariaţilor, ignorându-se modificările deosebit de importante necesare în planul carierei; schimbarea denumirii în poliţie penitenciară.
 12. Modificarea Legii nr 153/2017 privitor la sporul pentru munca prestată în zile de repaussaptamanal şi sărbători legale, în sensul redenumirii dreptului că majorare, în caz contrar dreptul fiind inaplicabil (plafonul sporurilor este de 30%).

Andrei Tudor