11 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 0:18

Beneficiile macului

spot_img

Beneficiile macului

Cunoscut de peste trei mii de ani, macul are multe legende. Romanii făceau descântece şi vrăji cu floare de mac, pentru a vindeca sufletul îndrăgostit. Grecii foloseau floarea de mac pentru fertilitate, sănătate şi putere. Chinezii utilizau macul pentru tratarea greţurilor şi a vărsăturilor.

Macul este un medicament natural, recunoscut pentru proprietăţile sale curative: calmează tusea şi crizele de astm, afecţiunile psihice, durerile provocate de colici şi sciatică, vindecă insomnia şi este remediu împotriva diareii.

Sursă importantă de minerale, macul combate osteoporoza, iar acidul linoleic conţinut protejează organismul de accidente şi afecţiuni cardiace. Prin conţinutul de acid oleic, macul este eficient împotriva cancerului de sân, iar petalele de mac vindecă răguşeala, răcelile, bronşita,  gripa şi laringita.

Ceaiul din flori de mac este revigorant şi are acţiune eficientă împotriva contracţiilor şi a spasmelor. Seminţele şi petalele de mac sunt sedative, antiinflamatoare şi calmante. Siropul din petale de flori de mac cu miere este un remediu excelent împotriva anxietăţii şi a nervozităţii.

Beneficiile macului

Extern, infuzia din petale de mac se foloseşte împotriva ridurilor, ca gargară pentru faringite şi angine pectorale şi în spălături oculare în caz de blefarită. Cu petale proaspete de mac, opărite, se pot face cataplasme calde pentru vindecarea abceselor dentare.

Roxana Mera